Przed nami kolejna kulinarna przygoda! Kuchnia Azji to niezmierzona różnorodność regionów i smaków. Dobrym nawykiem tej kuchni jest dodawanie do każdego dania warzyw i owoców w formie surowej bądź lekko blanszowanej, krótka obróbka kulinarna sprawia, że dania są nie tylko smaczne, lecz także zachowują więcej witamin i składników mineralnych. Oczywiście trochę to modyfikuje, nie dodając cukru, bo po co, bez tego toksycznego proszku jest równie smaczna i na pewno zdrowsza. Jednak najbardziej w kuchni azjatyckiej urzekły mnie dodawane przyprawy… Papryczki, imbir, czosnek, kurkuma, kolendra, kumin, kardamon, trawa cytrynowa, anyż, kozieradka, szafran, bazylia itd… To przyprawy przeciwzapalne, wzmacniające i ogrzewające organizm… Lubię te smaki 🙂
Przenieśmy się do smaków Azji…
Ryż brązowy z mięsem, warzywami i jajkiem (BIBIMBAP)
Potrzebujemy: porcja na 4 osoby
- 300 g ryżu brązowego (lub basmati)
- 500 ml wody
- sól kłodawska
Wodę gotujemy, solimy, wsypujemy wypłukany ryż, gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby ryż doszedł. Ryż basmati gotujemy 15 minut i pozostawiamy na kolejne 15 minut, aby ryż doszedł.
- Około 300-400g mięsa (dowolnie, wołowina, kurczak, indyk) U mnie indyk 🙂
- 1 łyżka sosu sojowego kikoman (do mięsa)
- 1 ząbek czosnku
- 8 grzybków shiitake + wrząca woda
- olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy ekologiczny
- 4 marchewki
- około 2 cm imbiru
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie około 100g kiełków bambusa lub sojowych
- 4 łyżki sezamu białego
- 2 łyżki sosu sojowego kikoman (do warzyw)
- 4 jajka
- 4 górki zielone małe lub dwa większe
- Olej sezamowy
Sałatka z kapusty lodowej
- kapusta lodowa
- koperek
- cebula czerwona
- ocet jabłkowy ekologiczny (niepasteryzowany)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sałatę lodową kroimy w paseczki, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka, skrapiamy octem jabłkowym i oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem.
Przygotowanie:
- Grzybki shiitake zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie grzybki kroimy w paseczki, smażymy na tłuszczu.
- Wykonaj sałatkę z kapusty lodowej.
- Obieramy marchewkę i kroimy w słupki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajmy rozgnieciony czosnek, starty imbir, dodajemy marchewkę i kiełki, podsmażamy chwilkę, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, dusimy chwilę razem (marchewka aldente), dodajemy grzybki, mieszamy.
- Mięso kroimy w szerokie paski, dodajemy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy z mięsem, odstawiamy na 10 minut. Na trzech łyżkach oleju przysmaż zamarynowane mięso. Przełóż do miseczki, zakryj, aby nie ostygło.
- Ogórka kroimy w słupki, solimy, skrapiam octem jabłkowym.
- Na suchej patelni upraż sezam.
- Na rozgrzanej patelni usmaż jajka sadzone (z lejącym żółtkiem)
- W większym talerzu układamy ryż, następnie uduszone warzywa, ogórka, mięso, układamy sałatkę z kapusty lodowej, na wierzch układamy sadzone jajko, całość posypujemy sezamem i skrapiamy olejem sezamowym.
Pamiętaj Zdrowy posiłek zrobiony jest ze ZDROWYCH SKŁADNIKÓW Bez chemii, konserwantów, hormonów, antybiotyków i polepszaczy smaku Dlatego tak bardzo ważne jest ŹRÓDŁO skąd bierzemy warzywa, owoce, mięsa, jaja czy nabiał…