Z serii obiady bezmięsne…Aromatyczny brązowy ryż z krewetkami
Potrzebujemy:
- Krewetki (ilość według uznania), bezpiecznych bez konserwantów.
- 1 szklanka ryżu brązowego okrągłego ekologicznego
- 2 duże marchewki (od rolnika, nie z marketu!)
- 1 dużą cebulę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka carry
- Sól kłodawska.
- Masło klarowane lub olej kokosowy.
Przygotowanie
- Ryż: Do garnka wlewamy 500 ml wody, szczyptę soli, gotujemy. Ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy temp, gotujemy 45 min, pod przykryciem.
- Krewetki: Do garnka wlewamy około 1 litra wody (w zależności ile mamy krewetek), do wody wsypujemy po pół łyżeczki, soli, bazylii, oregano, tymianku. Wodę zagotowujemy, wrzucamy krewetki, gotujemy 2-3 min. Krewetki odcedzamy, studzimy, jeśli mają twarde ogonki, to odczepiamy.
- Na patelnie dajemy łyżeczkę masła klarowanego lub oleju kokosowego, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy delikatnie z 1 min, następnie dodajemy marchewkę startą na dużych oczkach, podlewamy wodą z gotowanych krewetek,(połową, lub mniej) dusimy około 2-3 min. Do podduszonej marchewki dodajemy ugotowany ryż, kurkumę, carry i krewetki (całe lub pokrojone), mieszamy i podajemy :).
- Ryż możemy podać w towarzystwie ulubionej zielonej sałatki lub surówki.