Najważniejsze w potrawie jest to, aby produkty do niej użyte były zdrowe ze sprawdzonego źródła, warzywa od rolnika, wiejskie bez oprysków. Tylko wtedy możemy mówić o zdrowej potrawie. Ryba po grecku jest zdrowym posiłkiem, nie tylko w święta, to talerz bogaty w warzywa i wartościową rybę, tylko należy zadbać o odpowiednie składniki.
Ryba po grecku
Potrzebujemy:
- Filety rybne
- Sok z cytryny
- 4 -5 marchewki
- 4 cebule
- 2 pietruszki
- 0,5-1 seler
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g lub własny przecier z pomidorów
- Pół łyżeczki oregano
- Pół łyżeczki lubczyku
- Sól i pieprz.
- Olej rzepakowy ekologiczny ( Jakość oleju jest bardzo ważna, bo większość rzepaku jest poddawana opryskom chemicznym!)
Przygotowanie:
- Filety rybne przekroić na pół, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy ok. 20 min.
- Jeśli lubicie tradycyjnie smażoną rybę, to potrzebujemy dodatkowo jajka i panierkę, może to być bułka tata (z własnego chleba) lub kasza manna np. orkiszowa, smażymy na oleju rzepakowym ekologicznym.
- Warzywa ścieramy na grubej tarce lub można tak jak ja to robię, wrzucić do miksera i rozdrobnić, na grubość jaka nam pasuje.
- Cebulę kroimy w piórka, wsypujemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto.
- Do cebuli dodajemy starte warzywa, chwilę smażymy, dodajemy oregano, lubczyk, sól i pieprz, podlewamy wodą i dusimy chwilę do miękkości.
- Gdy warzywa są miękkie, dodajemy przecier, chwilę smażymy, dosmaczamy i gotowe.
Ryba na parze Ryba w panierce