Azjatycka zupa mocy, czyli rosół gotowany według pięciu przemian- żywiołów, którym przyporządkowane są smaki -gorzki, słodki, ostry, słony i kwaśny, gotowanie według odpowiedniej kolejności , gwarantują nam prawidłową przemianę materii i wspaniałość naszego organizmu 🙂
Gotowanie według pięciu przemian –
- Ogień – gorzki (np. gorąca woda,)
- Ziemia – słodki (np. marchewka)
- Metal – ostry (np. pieprz)
- Woda – słony (np. sól)
- Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka)
Rosół pięciu przemian
Potrzebujemy:
- 3-4 l wrzącej wody
- pół łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- Około 0,5 kg zdrowego mięsa (wołowina, cielęcina)
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- pół łyżeczki kminku
Składniki wkładamy do wrzącej wody, zachowując swoją kolejność. Gotujemy około 1,5 godziny. Następnie dodajemy co minutę:
- 4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- pół pora
- kawałek selera
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- sól do smaku
- około 0,5 kg kurczaka (wiejskiego, ze sprawdzonego źródła)
Gotujemy wszystko jeszcze około 1,5 godziny. Następnie wykładamy mięso i warzywa. Rosół podajemy z makaronem ryżowym, kawałkami mięsa, warzyw (jak ktoś lubi), świeżą zieleniną (pyszna ze szczypiorkiem).
Możemy oczywiście ten rosół wykonać z samej wołowiny (około 1 kg) lub po prostu warzywny, zachowując kolejność smaków.
Pysznie smakuje również podany z kaszą jaglaną 😋