Najbardziej popularna zupa w historii 🙂 i chyba najbardziej lubiana przez dzieci. Bardzo łatwa w przygotowaniu, doskonale odżywia i regeneruje tkanki organizmu, a także wspomaga rozwój mikroflory. Najważniejsze są składniki! Podstawa to zdrowa kura lub kaczka ! Plus warzywa od Polskiego rolnika i mamy cały sekret pysznego rosołu.
Rosół tradycyjny – z kury lub kaczki
Potrzebujemy:
- Pół kury wiejskiej ( lub kaczki)
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 por
- Jeśli mamy dostępne zielone gałązki selera, koperku
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 5 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2-3 plastry imbiru
- Szczypta kurkumy
- lubczyk, natka pietruszki, natka selera – najlepiej świeże, jeśli nie mamy, dajemy mrożone lub suszone.
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy około 3 l wody, wkładamy kurę, gotujemy do momentu pojawienia się szumowin, które starannie zbieramy.
- Cebule obieramy, kroimy na pół i pieczemy z dwóch stron, na suchej patelni (najlepiej żeliwnej)
- Następnie wszystkie warzywa myjemy obieramy i wkładamy do bulionu, dodajemy przyprawy i jeśli mamy zielone gałązki (selera, koperku, lubczyku)
- Rosół gotujemy do miękkości warzyw na wolnym ogniu.
- Upieczoną cebulę wkładamy do rosołu 10 min przed końcem gotowania.
- Dosmaczamy 🙂 Podajemy z makaronem, ryżem lub w mojej ulubionej wersji z kaszą jaglaną – idealna wersja w czasie przeziębienia!
Rosół z kaczki z dodatkiem jajka – Kaczka jest pożywnym pokarmem, będącym dobrym źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.