Szybkie i proste danie dla małych i dużych, zdrowe i syte.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu brązowego (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 45 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 10 min, aby ryż doszedł.
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek brokuła
- 1 mały por
- garść słonecznika
- garść pestek dyni
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Sól, pieprz, majeranek, lubczyk.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony por, smażymy na złoto. Warzywa trzemy na grubej tarce i dodajemy na patelnie, dodajemy lubczyk, sól i pieprz, majeranek, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Brokuły myjemy i gotujemy do miękkości, dodajemy rozdzielony do uduszonych warzyw. Na suchą patelnię wsypujemy słonecznik i pestki dyni, chwilę prażymy. Do warzyw dodajemy ryż, uprażone pestki, mieszamy i dosmaczamy.