Z serii obiady bezmięsne…
Pyszny obiad to zdrowy obiad! Pulpety na bazie soczewicy i kaszy jaglanej to świetna propozycja na obiad bezmięsny 🙂
Pulpety z soczewicy i kaszy jaglanej
Potrzebujemy:
- Około 300 g soczewicy gotowanej ( u mnie soczewica brązowa jak ją robić zerknij Tu)
- Około 400 g kaszy jaglanej ugotowanej (jak ugotować kaszę jaglaną zerknij TU
- 0,5-1 szklanki pestek słonecznika
- 4-5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki zmielonej kolendry
- poł łyżeczki carry
- świeży koperek
- sól i pieprz
Sos pomidorowy :
- Przecier pomidorowy (około 500 ml)
- Garść orzechów nerkowca
- Ząbek czosnku
- Bazylia, sól i pieprz
Wszystko wkładamy do blendera i miksujemy dokładnie. Sos gotowy 🙂
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wkładamy ugotowaną soczewicę, słonecznik, suszone pomidory, kolendrę, carry, czosnek, miksujemy.
- Do zmiksowanej masy dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i świeżo posiekany koperek, dosmaczamy.
- Z masy formujemy pulpety, które układamy w brytfance i zapiekamy w w piekarniku w 180 C przez około 15- 20 min. Po tym czasie Pulpety polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy około 10 minut.
- Pulpety zamiast sosu pomidorowego możemy również podać z sosem grzybowym( pieczarkowym) i oczywiście z surówkami 🙂
- Idealnym połączeniem z pulpetami z soczewicy i kaszy jaglanej, będzie surówka z selerem tj. z kiszonej kapusty i selera lub klasyka seler z jabłkiem, rodzynkami i orzechami …Pycha!
➡️Sos pomidorowy
➡️Sos grzybowy
➡️Sos pomidorowo – paprykowy