Pstrąg pieczony jest po prostu pyszny! Jeśli lubisz smak ryby, koniecznie wypróbuj ten przepis! Bardzo aromatyczny, soczysty i prosty w wykonaniu. Najczęściej podaje go w towarzystwie ryżu z czubrycą i surówką z kiszonych buraków.
Pstrąg pieczony w piekarniku
Potrzebujemy:
- Pstrągi ilość według uznania (u mnie dwa duże)
- Około 2 cytryny
- 2/4 ząbki czosnku
- Świeży koperek
- Oliwa z oliwek ( 2-3 łyżki)
- Pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- Przyprawa Chili – ilość według upodobania
- Sól kłodawska i pieprz czarny
Przygotowanie:
- Pstrąga myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia, nacinamy ostrym nożem. Całą rybę nacieramy solą.
- Cytrynę oczyszczamy, obieramy, kroimy w plastry. (1 cytrynę)
- Do środka ryby wkładamy plastry cytryny i całe gałązki koperku.
- Z drugiej cytryny robimy sos do polania: wyciskamy sok, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, dodajemy paprykę słodką i chili, mieszamy (możemy to zmiksować).
- Polewamy sosem całą rybę, wkładając sos w rozcięte miejsca.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Wkładamy pstrąga do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze około 15 minut.
- Pieczonego pstrąga podajemy w towarzystwie surówek , ryżu lub sałatki.
Ryż z czubrycą
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł. - 1 łyżka przyprawy czubryca zielona : skład- cząber, oregano, lubczyk, czosnek, pietruszka nać.
- Oliwa z oliwek
- Sól kłodawska
- Do gotowego ryżu dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, sól kłodawską i czubrycę, mieszamy i gotowe.