Potas – występuje w płynie międzykomórkowym.
Funkcje potasu
- Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową.
- reguluje czynności nerek.
- reguluje wydzielanie insuliny.
- bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
- reguluje kurczenie się mięśni.
- reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
- stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.
Źródła potasu
- awokado 100 gramów zawiera 600 mg)
- ananasy
- banany 100 gramów zawiera 358 mg)
- morele (suszone) (100 gramów zawiera 1666 mg)
- figi 100 gramów zawiera 938 mg)
- pomidory 100 gramów zawiera 237 mg)
- warzywa zielone
- warzywa strączkowe
- ziemniaki (100 gramów zawiera co najmniej 418 mg)
- fasola
- mleko
- suszone owoce
- surowa marchew
- otręby
- pieczywo
- kasza gryczana
- mięso
- tuńczyk
- soja
- mak
- migdały
Przyczyny niedoboru potasu
- Picie nadmiernych ilości alkoholu i kawy
- częste wymioty i biegunka
- stosowanie leków i ziół moczopędnych
- ciężka praca fizyczna
- dieta odchudzająca (mniej niż 1000 kalorii dziennie)
- sposób odżywiania się z bardzo dużą ilością tłuszczy soli kuchennej i cukru.
- niektóre choroby wątroby, cukrzyca, nadciśnienie.
➡️Potas „ucieka do wody” w czasie gotowania, dlatego wodę tę można użyć powtórnie, np. do przyrządzania zupy.
➡️Niedobór potasu należy natychmiast uzupełnić.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki