Potas

Potas – występuje w płynie międzykomórkowym.

Funkcje potasu

  • Wspólnie z sodem jest odpowiedzialny za równowagę Kwasowo — zasadową. 
  • reguluje czynności nerek.
  • reguluje wydzielanie insuliny.
  • bierze udział w przekształcaniu glukozy w glikogen.
  • reguluje kurczenie się mięśni.
  • reguluje procesy umysłowe (dostarczanie tlenu do mózgu)
  • stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. 

Źródła potasu

  • awokado 100 gramów zawiera 600 mg)
  • ananasy
  • banany 100 gramów zawiera 358 mg)
  • morele (suszone) (100 gramów zawiera 1666 mg)
  • figi 100 gramów zawiera 938 mg)
  • pomidory 100 gramów zawiera 237 mg)
  • warzywa zielone
  • warzywa strączkowe
  • ziemniaki (100 gramów zawiera co najmniej 418 mg)
  • fasola
  • mleko
  • suszone owoce
  • surowa marchew 
  • otręby
  • pieczywo
  • kasza gryczana
  • mięso
  • tuńczyk
  • soja
  • mak
  • migdały

Przyczyny niedoboru potasu

  • Picie nadmiernych ilości alkoholu i kawy
  • częste wymioty i biegunka
  • stosowanie leków i ziół moczopędnych 
  • ciężka praca fizyczna
  • dieta odchudzająca (mniej niż 1000 kalorii dziennie) 
  • sposób odżywiania się z bardzo dużą ilością tłuszczy soli kuchennej i cukru.
  • niektóre choroby wątroby, cukrzyca, nadciśnienie. 

➡️Potas „ucieka do wody” w czasie gotowania, dlatego wodę tę można użyć powtórnie, np. do przyrządzania zupy. 

➡️Niedobór potasu należy natychmiast uzupełnić.

Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked