Świetna alternatywa na placki ziemniaczane bez smażenia w tłuszczu, pyszne i szybkie w przygotowaniu, jako pomysł na kolacje, lub jako przekąska do zabrania ze sobą do pracy lub na wycieczkę.
Potrzebujemy:
- Około 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1-2 łyżki mąki orkiszowej
- szczypiorek (ilość według gustu)
- koperek (ilość według gustu)
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki ścieramy na średniej tarce, odciskamy wodę, dodajemy startą cebulę, jajka, rozgnieciony czosnek, mąkę, pokrojony drobno szczypiorek i koperek, sól i pieprz, mieszamy dokładnie składniki. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, nakładamy łyżką, formując małe grubsze placuszki, wkładamy do nagrzanego piekarnika około 200 C i pieczemy do zrumienia.