Placki ziemniaczane

Danie znane każdemu z nas, oczywiście nie jest fit, ale zrobione z dobrych, zdrowych ziemniaków, uprawianych na polu bez chemizacji, usmażone na smalcu lub na oleju kokosowym (bo jak już wiecie, nie smażymy na olejach roślinnych) okazje się, że wcale nie jest to niezdrowe danie. Oczywiście nie polecam dla osób odchudzających się lub mających problemy żołądkowe.

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

  • Są skarbnicą skrobi, która w organizmie przekształca się w glukozę – najprostsze paliwo energetyczne. Są zalecane w diecie diabetyków.
  • Skrobia ziemniaczana wchłania się stopniowo, zatem organizm chorego radzi sobie z jej trawieniem mimo zmian w produkcji insuliny.
  • Dzięki sporej zawartości składników mineralnych o charakterze zasadowym równoważą kwasotwórcze oddziaływanie innych produktów. Leczą nadkwaśność, chorobę wrzodową, można je stosować przy leczeniu niektórych chorób stawów.
  • Zawierają substancje, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Nadciśnieniowcy powinni jeść ziemniaki także dlatego, że są ubogie w sód, który podwyższa ciśnienie.
  • Bogate są w substancję o nazwie apiraza, która skutecznie przeciwdziała zawałom serca i udarowi mózgu.
  • Dzięki witaminie K ziemniaki regulują procesy krzepnięcia krwi, zapobiegają krwawieniom i wspomagają gojenie się złamanych kości.
  • Zawierają witaminy z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego i mięśni, chronią przed chorobami serca i nowotworami.
  • Wbrew krążącym mitom na temat kaloryczności, 100 g ugotowanych ziemniaków to tylko 90 kcal – oczywiście jeśli nie podaje się ich z tłuszczami lub sosami 🙂

Placki ziemniaczane – tradycyjne

Potrzebujemy:

  • Około 10 surowych ziemniaków – dobre zdrowe ziemniaki od rolnika
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa typ 650)
  • sól i pieprz
  • smalec czysty – od zdrowej świnki 🙂

Przygotowanie:

  • Ziemniaki ścieramy na miazgę, dodajemy jajko, czosnek, mąkę, sól i pieprz, mieszamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • Placki możemy podawać z jogurtem naturalnym, zsiadłym mlekiem, sosem lub surówkami.
  • Polecam z kapustą duszoną w pomidorach
  • Jak zrobić jogurt naturalny…? To bardzo proste! Zerknij TU

Placki ziemniaczane – w wersji bez mąki – porcja z 10 ziemniaków

Potrzebujemy :

  • 10 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku (jeśli nie możesz, pomiń)
  • Sól i pieprz
  • smalec czysty – od zdrowej świnki 🙂

Przygotowanie :

  • Ziemniaki trzemy na dwa sposoby : 5 ziemniaków trzemy na miazgę a drugie 5 ziemniaków trzemy na średnich oczkach, pół na pół.
  • Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, mieszamy i całą zawartość przekładamy na sito, które umieszczamy na drugiej misce, zostawiamy na 15 minut, aby ściekła woda, od czasu do czasu mieszając.
  • Po tym czasie, ciemną wodę z miski zlewamy a do pozostałej białej skrobi, dodajemy starte ziemniaki.
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, sól i pieprz. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • Wersja bez mąki, moim zdaniem jest dużo smaczniejsza 🙂

Placki ziemniaczane pysznie smakują podane razem z ćwikłą z kiszonego buraka ❤️

Placki ziemniaczane z dynią

Potrzebujemy:

  • Około 10 surowych ziemniaków — dobre zdrowe ziemniaki od rolnika
  • Kawałek dyni ( około 200 g )
    1 jajko
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz
    smalec czysty — od zdrowej świnki 🙂

Przygotowanie:

  • Ziemniaki i dynię ścieramy na miazgę, dodajemy jajko, czosnek, mąkę, sól i pieprz, mieszamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • Placki możemy podawać z jogurtem naturalnym, zsiadłym mlekiem, sosem lub surówkami.

Dlaczego warto jeść dynie…?

  • Miąższ dyni zawiera pektyny, które stymulują pracę układu pokarmowego, a zwłaszcza jelit. Pobudza wytwarzanie żółci, likwiduje stany zapalne w jelicie grubym, przeciwdziała zaparciom. Dynia jest zasadotwórcza, a zatem pomocna w odkwaszaniu organizmu.
  • Bogata jest w beta- karoten, który zamieniony zostaje w organizmie na witaminę A. Zapobiega ona osłabieniu wzroku i zaćmie. Korzystnie wpływa na skórę i włosy.
  • 100 gramów dyni dostarcza średnio 26 kalorii

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Potrzebujemy:

  • Około 10 surowych ziemniaków — dobre zdrowe ziemniaki od rolnika
  • Kapusta kiszona ( około 300 g )
  • 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa typ 650) – można pominąć i zrobić jak w wersji bez mąki (przepis wyżej 👆)
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku
  • sól i pieprz
  • smalec czysty — od zdrowej świnki 🙂

Przygotowanie:

  • Ziemniaki  ścieramy na miazgę, kiszoną kapustę odciskamy z soku, szatkujemy, dodajemy do ziemniaków, dodajemy jajko, czosnek, mąkę, sól i pieprz, mieszamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • Placki smakują rewelacyjnie 🙂
  • Polecam z kapustą duszoną w pomidorach

Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę…?

  • Źródło witamin z z grupy B (B1, B2, B3), C, A, E, K,   i soli mineralnych , fosforu, wapnia, potasu i magnezu.
  • Błonnik polepsza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Mają tyle samo witaminy C, co świeże warzywa czy owoce – wzmacnia nam organizm, chroni przed infekcjami.
  • Bakterie kwasu mlekowego wypierają szkodliwe bakterie i chronią przed rakiem żołądka i jelit.
  •  Drugorzędne substancje roślinne działają bakteriobójczo, hamują rozwój raka i zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń wieńcowych.
  • Zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B –  chronią nas przed anemią.
  • Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu
  • Witamina K pomaga w gojeniu ran.
  •  Potas równoważy gospodarkę wodną i polepsza sprężystość tkanek.
  •  Cynk mobilizuje siły obronne organizmu.
  • Bakterie kwasu mlekowego rozkładają szkodliwe substancje  i regulują pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
  •  Kiszonki są  niskokaloryczne.
  • Dzięki wysokiej zawartości witamin i składników mineralnych kiszonki są super  lekarstwem na kaca.

Wszystkie produkty użyte do potraw są bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.

Jedzenie które leczy – Barbara Jakimowicz-Klein




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked