Pierś kurczaka z pieczonymi warzywami

Szybki i prosty obiad lub kolacja ! Aromatyczne warzywa i pieczona pierś kurczaka skropiona świeżą oliwą z czosnkiem 🙂

Przygotowanie:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 2 papryki
  • 2 jabłka
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżkę suszonego pomidora
  • 1 łyżkę suszonego czosnku
  • 1 łyżeczkę papryki słodkiej
  • odrobina chilli
  • 1 łyżeczkę cząbru
  •  1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  •  sól.

Przygotowanie:

  • Pierś kurczaka , wkładamy do miseczki, wsypujemy: suszonego pomidora, suszonego czosnku, papryki, odrobinkę chili, cząber, sól. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami, układamy kurczaka w brytfance.
  • Cebulę, jabłka bez gniazd, cukinię, paprykę, kroimy na duże kawałki, marchewkę ścieramy na cienkie plasterki, wszystko solimy i posypujemy majerankiem, mieszamy, wkładamy do drugiej brytfanki. Wstawiamy brytfankę z mięsem i warzywami do piekarnika i pieczemy w 200C około 30 min.
  • Do kubeczka wlewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet jabłkowy i sól, dokładnie mieszamy, polewamy już na talerzu mięsko i warzywka.

Pieczone warzywka z pieczoną piersią z kurczaka



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked