Jeśli już spożywamy mięso, koniecznie zadbajmy o to, aby to mięso było zdrowe! Nie trujmy swoich organizmów, hormonami, antybiotykami, pasożytami i lekarstwami… To wszystko znajduje się w mięsie sklepowym… Zaopatrujmy się w mięso ze sprawdzonego źródła, najlepiej od gospodarzy wiejskich, ale i na nich trzeba uważać.
Prosty obiad i szybki w przygotowaniu …Pierś kurczaka z pieczoną cebulą…Bo proste dania są najsmaczniejsze!
Potrzebujemy:
- Pierś kurczaka (ilość według gustu), mięso z chowu ekologicznego, od rolnika.
- około 10 małych cebulek (lub większe pokrojone na ćwiartki)
- majeranek
- lubczyk
- papryka słodka
- Sól kłodawska.
- Suszone pomidory (sypkie, bez oleju)
- olej rzepakowy – tylko z upraw ekologicznych ( bez glifosatu )
Przygotowanie:
- Pierś myjemy, kroimy na większe części, oprószamy przyprawami, układamy w brytfance. Cebulę obieramy, kroimy na pół, oprószamy przyprawami, skrapiamy olejem, mieszamy, przekładamy na pierś kurczaka. Całość wkładamy do piekarnika na 185 C na około 40 min (przez pierwsze 15-20 min z przykrytą brytfanką).
- Podajemy z ryżem lub kaszą
Wszystkie produkty użyte do potraw są bezpośrednio od rolnika. Nie kupuję marketowego jedzenia, znalazłam źródła bezpieczne od naszych lokalnych rolników, którzy uprawiają warzywa, hodują zwierzęta w tradycyjny sposób, bez chemizacji, GMO, bez sztucznych pasz.