Pierogi z wiśniami

Dlaczego warto jeść wiśnie?

  • Źródło witamin — A, E, C, K, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3, B6 i B9)
  • Źródło minerałów – , magnez, fosfor, cynk, żelazo, miedź, sód, potas, wapń
  • Źródło kwasów organicznych (jabłkowy, cytrynowy, oksalowy), które wspomagają oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych, a do tego pobudzają przemianę materii.
  • Źródło flawonoidów – (cyjanidyny, antocyjanidyny, proantocyjanidyn), nadają one wiśniom czerwono-niebieską barwę. Im ciemniejsze wiśnie, tym lepsze dla zdrowia.
  • Źródło melatoniny — hormon wpływający na nasz sen, jest również bardzo silnym antyoksydantem.
  • Dobre źródło pektyn, które ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn, dają uczucie sytości, dlatego wspomagają odchudzanie, a także obniżają poziom cholesterolu.
  • Wiśnie działają przeciwbólowo (poprzez działanie flawonoidów), przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie.
  • Pomagają przy zaparciach.
  • Sok z wiśni dobrze jest pić w czasie przeziębień, ponieważ działa wykrztuśnie – rozrzedza gęsty śluz i ułatwia jego odkrztuszanie.
  • Wiśnie zalecane są w chorobie dny moczanowej (wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi), ponieważ antocyjanidyny zawarte w wiśniach wykazują właściwości hamujące aktywność oksydazy ksantynowej, enzymu biorącego udział w produkcji kwasu moczowego.
  • Wiśnie to super owoce, które wspierają cały nasz organizm i dodają piękna naszej skórze, warto wykorzystywać ten owoc w sezonie jak najwięcej a na zimę dużo zamrozić.

Pamiętaj, aby potrawa była zdrowa – składniki muszą być zdrowe Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej

Pierogi z wiśniami

Potrzebujemy:

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
  • 560 g mąki orkiszowej ekologicznej! – Mąka biała lub razowa.

farsz:

  • wiśnie
  • miód – ilość według uznania

Przygotowanie:

  • Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto, wyrabiamy lub robimy ręcznie.
  • Z wiśni wyciągamy pestki, dodajemy miód, mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, wkładamy po 3-4 wiśnie, lepimy pieroga.
  • Gotujemy w osolonej wodzie.
  • Podajemy z jogurtem naturalnym roślinnym lub wiejską pełnotłustą śmietaną, posypane cukrem kokosowym i cynamonem…Pycha!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked