Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i pieczonym burakiem.

SZYBKI — SYTY – POŻYWNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY — DOBRA MĄKA TUTAJ TO PODSTAWA, ZADBAJ, ABY BYŁA ZE SPRAWDZONEGO ŹRÓDŁA  – EKOLOGICZNA.

Potrzebujemy:
Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
  • 560 g mąki orkiszowej białej

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków gotowanych
  • 1 szklankę ugotowanej kaszy gryczanej (ekologicznej), 
    1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • 2-3 pieczone buraki
  • Sól i pieprz.
  • 1 łyżka majeranku

Do polania : Masło klarowane, 1 czosnek , sól, suszona pietruszka lub koperek.


Przygotowanie:

  • Wkładamy do miksera wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy lub robimy ręcznie. Cebulę drobno kroimy, solimy i smażymy na maśle klarowanym na złoto.
  • Ziemniaki ugniatamy, dodajemy sypką kaszę gryczaną, usmażoną cebulę, starte drobno buraki, jajko, sól, pieprz i majeranek, wszystko dobrze mieszamy.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
  • W rondelku roztapiamy masło klarowane dodajemy 1 rozgnieciony czosnek, szczyptę soli, i szczyptę suszonego koperku lub pietruszki, podgrzewamy razem chwile.
  • Pierogi podajemy na gorąco polane ciepłym aromatycznym masełkiem.
Pierogi z kaszą gryczaną, ziemniakami i pieczonym burakiem



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked