♥️SZYBKI ♥️ SYTY ♥️ POŻYWNY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY
➡️ DOBRA MĄKA TUTAJ TO PODSTAWA, ZADBAJ, ABY BYŁA ZE SPRAWDZONEGO ŹRÓDŁA – EKOLOGICZNA.
♥️Pierogi to zawsze dobra alternatywa na dwa dni i zapas do zamrażarki
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
- 560 g mąki orkiszowej ekologicznej
Farsz:
- 1 szklankę kaszy gryczanej ekologicznej
- 250-300 g sera białego wiejskiego
- 2 cebule
- 1 jajko
- Sól i pieprz.
- smalec lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę gryczaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody
- W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
- Cebulę drobno kroimy, solimy i smażymy na złoto.
- Do gotowej ugotowanej kaszy, dodajemy rozkruszony ser biały, zrumienioną cebulę, sól i pieprz, mieszamy składniki.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie.
- Pierogi podajemy z wody polane prawdziwym wiejskim masłem z czosnkiem lub podsmażone z ulubioną surówką.