Domowe pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolacje. Dobra mąka tutaj to podstawa! Możemy je robić z różnym kolorowym farszem, warzywnym, ziemniaczanym, mięsnym lub owocowym, na pewno zawsze będą pyszne. U mnie takie pierożki na słodko, są zjadane jako przekąska, która znika z miski w błyskawicznym tempie.
Pierogi na słodko z jabłkiem i wiśnią
Ciasto:
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
- 560 g mąki orkiszowej ekologicznej
Farsz:
- jabłka starte na grubych oczkach + wiśnie świeże lub z konfitury domowej, cynamon
lub
- jabłka + rodzynki i cynamon
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wkładamy do miksera, wyrabiamy lub robimy ręcznie.
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach, posypujemy cynamonem.
- Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, nakładamy delikatnie jabłka i wiśnię, ostrożnie zlepiamy.
- Możemy zrobić również z samych jabłek i z samymi wiśniami lub moje ulubione z jabłkiem i rodzynkami.
- Pierożki wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę, gotować ok.1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Pysznie smakują podane samodzielnie lub z jogurtem.