Pierogi z jabłkiem i wiśnią

Domowe pierogi to zawsze dobry pomysł na obiad lub kolacje. Dobra mąka tutaj to podstawa! Możemy je robić z różnym kolorowym farszem, warzywnym, ziemniaczanym, mięsnym lub owocowym, na pewno zawsze będą pyszne. U mnie takie pierożki na słodko, są zjadane jako przekąska, która znika z miski w błyskawicznym tempie.

Pierogi na słodko z jabłkiem i wiśnią

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (lub bez jajka też wyjdzie super).
  • 560 g mąki orkiszowej ekologicznej 

Farsz:

  • jabłka starte na grubych oczkach + wiśnie świeże lub z konfitury domowej, cynamon

lub

  • jabłka + rodzynki i cynamon

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto wkładamy do miksera, wyrabiamy lub robimy ręcznie.
  • Jabłka ścieramy na grubych oczkach, posypujemy cynamonem.
  • Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, nakładamy delikatnie jabłka i wiśnię, ostrożnie zlepiamy.
  • Możemy zrobić również z samych jabłek i z samymi wiśniami lub moje ulubione z jabłkiem i rodzynkami.
  • Pierożki wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę, gotować ok.1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Pysznie smakują podane samodzielnie lub z jogurtem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked