Pieczone kotlety z indyka – z pieczarką i marchewką

Pyszne zdrowe kotleciki, na kolację, do pracy lub do szkoły.

Potrzebujemy: 

  • 500 g mięsa z indyka (mielonego, ekologicznego)
  • 1 jajko
  • 2 pieczarki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • Szczypta papryki słodkiej
  • Szczypta pieprzu
  • Natka pietruszki (ilość według gustu)
  • Sól.

Przygotowanie:

  • Do miski wkładamy mięso z indyka. Pieczarki myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę (lub ścieramy na małej tarce), dodajemy do mięsa. Cebulkę kroimy drobno, smażymy na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, dodajemy do mięsa. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na małych oczkach, wsypujemy do mięsa, dodajemy wyciśnięty czosnek, majeranek, paprykę, pieprz i sól. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy, formujemy małe kotleciki, układamy w brytfance, wkładamy do piekarnika, podlewając odrobiną wody.
  • Pieczemy około 40 min w temp. 185 C. Kotleciki podajemy według gustu z ryżem, kuskusem, kaszą, z ulubionym sosem. 
  • Kotleciki świetnie spisują się też na kanapkach lub w towarzystwie każdej zielonej sałaty, surówki.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked