Rewelacyjna prosta marynata, dzięki której mięso kaczki nabiera kruchości i delikatności. Idealna na obiad lub jako wędlina na kanapkę.
Potrzebujemy:
- kaczka cała lub pierś kacza
Marynata:
- na 1 litr wody:
- czosnek 3 ząbki
- 2 liście laurowe
- 5 szt. ziela angielskie
- 5 szt. czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, zagotowujemy, studzimy, zalewamy marynatą kaczkę, tak aby była cała zanurzona (w razie konieczności możemy dodać trochę wody), zostawiamy mięso w marynacie na całą noc, w lodówce. Rano wyciągamy kaczkę z marynaty i przyprawiamy:
- suszonym czosnkiem
- papryką wędzoną
- solą.
- majerankiem
Układamy mięso w brytfance, na kawałku mięsa kładziemy pół łyżeczki smalcu, przykrywamy pokrywą z brytfanki, pieczemy w 200 C, czas uzależniony jest od wielkości mięsa, zazwyczaj robię pierś kaczą i piekę ją około godziny, jeśli jest to cała kaczka, przedłużamy czas do 2 godzin.