Pasztet z kaczki i soczewicy

Pasztet z kaczki, soczewicy i warzyw – pyszny i zdrowy pasztet na kanapki. 

  • Pierwszym etapem przygotowania jest po prostu ugotowanie rosołu, na bazie warzyw i mięska z tego powstaje przepyszny pasztet, a przy okazji nie marnujemy mięsa z rosołu.
  • U mnie jest to rosół z kaczki ale może być też z kurczaka, zależy co uda wam się dostać u rolnika (ilość mięsa według gustu), do tego włoszczyzna (u mnie jest to 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, kawałek selera). Po ugotowaniu rosołu wyciągamy warzywa, mięso oddzielamy od kości, a rosołek oczywiście zjadamy z makaronem lub ryżem.
  • W osobnym garnuszku gotujemy 1 szklankę soczewicy czerwonej (1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 20 min, aby kasza doszła).

Do miksera wkładamy:

  • mięso z rosołu 
  • warzywa z rosołu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku 
  • soczewicę
  • natka pietruszki (ilość według gustu)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej 
  • szczyptę papryki wędzonej
  • sól i pieprz.

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, przekładamy do małej brytfanki, posypujemy papryką i suszonym czosnkiem. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temp. 200 C.





Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked