Pasztet warzywny z soczewicą i czarnym sezamem
Potrzebujemy:
- 1 szklanki soczewicy.
- 0,5 szklanki słonecznika
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki mielonego siemia lnianego
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- olej kokosowy, sól i pieprz.
- czarny sezam do posypania na wierzch
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wrzącą wodą, solimy i gotujemy 20 min na małym ogniu, nie mieszając, studzimy.
- Słonecznik zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 15 min, po czym przecedzamy.
- Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła płatki i moczymy również 15 min.
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem tak, aby woda zakryła tylko siemię, na 15 min
- Na patelni rozpuszczamy trochę oleju kokosowego i smażymy na złoto cebulę, dorzucamy starte na tartce warzywa (marchew, pietruszkę, seler) solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
- Do miski wrzucamy soczewicę, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane, warzywa, rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz.
- Wszystko razem łączymy, wkładamy do foremki keksowej z papierem do pieczenia, posypujemy wierzch czarnym sezamem.
Pieczemy 40 min w temp. 180 C.