Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną to u mnie pasztet świąteczny jest łatwy do przygotowania, ma prosty skład i przede wszystkim wiem, co w nim jest i z jakiego mięsa jest przygotowany. Pasztet możemy zrobić, z dodatkiem rodzynek bądź żurawiny, ja zazwyczaj robię z rodzynkami, bo w nich nie ma dodatkowego cukru, a żurawina jest zazwyczaj dosładzana.

Pasztet jest pyszny! Więc, zamiast kupować pasztet ze sklepu, o którym nic nie wiesz… Zrób dla siebie, dziecka coś dobrego i zadbaj o zdrowie! Bo to, co jesz, jest twoim zdrowiem!

Pasztet drobiowy z żurawiną

Potrzebujemy: Podstawowym przygotowaniem do pasztetu, jest ugotowanie rosołu na kurczaku wiejskim – przepis Tutaj

  • Mięso z kurczaka plus warzywa z rosołu.
  • kawałek (2-3 plastry boczku wiejskiego) lub 1 łyżeczka smalcu
  • Kilka wątróbek drobiowych
  • Garść żurawiny lub rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy: sól kłodawska, czarny pieprz, papryka słodka, majeranek,

Przygotowanie:

  • Wątróbkę drobiową zalewamy rosołem (tylko tyle, aby zakryć wątróbkę) i gotujemy chwilę (około 10 min).
  • Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso i warzywa. Mięso dobrze oddzielamy od kości i razem z warzywami (marchewką, pietruszką, selerem, cebulą), wątróbką i boczkiem, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Do powstałej masy dodajemy smalec (jeśli nie daliśmy boczku), żurawinę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dosmaczamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba podlej odrobiną rosołu, jeśli, masa jest za gęsta.
  • Masę na pasztet przekładamy do małej formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypujemy, słodką papryką, majerankiem, ewentualnie dodatkową żurawiną, którą lekko wciskamy.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 C.
  • Wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej robić dzień przed spożyciem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked