Pasztet drobiowy z mięsa kurczaka w wersji mini 😉 Oczywiście kurczak tylko z chowu ekologicznego od rolnika !
Szybki pasztecik na kanapkę, z mięsa kurczaka, które zostaje nam z rosołu lub zupy, prosty skład, szybkie przygotowanie, pożywny i zdrowy;)
Pasztet drobiowy
Potrzebujemy:
- mięso z kurczaka (mięso z rosołu lub innej zupy)
- wątróbka drobiowa (ugotowana np. w rosole)
- 1 jajko
- 1 mały ząbek czosnku
- pół łyżeczki kozieradki
- pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- Lubczyk, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wątróbkę drobiową zalewamy rosołem (tylko tyle, aby zakryć wątróbkę) i gotujemy chwilę (około 10 min).
- Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso, które dobrze oddzielamy od kości, następnie razem z wątróbką, przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, lub szybciej rozdrabniamy w mikserze.
- Do powstałej masy dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, kozieradkę, paprykę, sól i pieprz, razem miksujemy składniki.
- Gotową masę na pasztet przekładamy do małej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu posypujemy, czarnuszką, słonecznikiem lub siemieniem lnianym.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 min. w temp. 180 C.
- Wystaw z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej robić dzień przed spożyciem.
- Do gotowej masy dodaję często też żurawinę, jak dla mnie jest wtedy jeszcze lepszy, oczywiście o ile lubisz żurawinę 🙂