JAJKA niby wszystkim znane, a są nie doceniane, szkoda bo to naprawdę bogactwo witamin i minerałów (witaminy A, E, D, K, B5, B2, B9,V B12, składników mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, jodu, i selenu)
- Źródło pełnowartościowego białka w najczystszej postaci a dzięki niemu wzmacnia mięśnie.
- Źródło choliny — która odpowiada za prawidłowe działanie mózgu, pobudza układ nerwowy, usprawnia pamięć.
- Zawiera luteinę– która poprawia, chroni wzrok.
- Jajeczka są bardzo syte, jedząc na śniadanie długo zaspokoją nam głód.
- Zawarte w jajkach żelazo jest najłatwiej przyswajalnym żelazem, 100 g/ 2,7 mg – dzienne zapotrzebowanie to 10-20 mg.
- Pyszne jajka oprócz wysokiej wartości odżywczej upiększają nasze włosy i skórę.
PAMIĘTAJ, JAJKA NIE PODNOSZĄ POZIOMU CHOLESTEROLU! Badania (prof. Franka Hu z Harvard T. H Chan School of Public Health), nie wykazały żadnej zależności między ilością zjedzonych jajek a problemami z sercem.
NAJLEPIEJ przyswajalne są jajka gotowane na miękko (4 min), gdy gotujemy za długo tracimy nasze cenne witaminki.
Pasty z jajek — oczywiście jajka od szczęśliwych kurek !!!
Pasta jajeczna z majonezem z orzechów nerkowca.
Przygotowanie:
- 4 jajka
- 3 łyżki majonezu z nerkowców,
- szczypiorek
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy majonez, szczypior, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.
Pasta jajeczna z oliwą
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
- szczypiorek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy oliwę, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.
Pasta jajeczna z awokado
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- pół awokado (miękkiego)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na małej tarce, dodajemy rozgniecione widelcem awokado, sól i pieprz.
Podajemy na chlebku w towarzystwie kiszonek, świeżych warzyw, kiełek i sałat.
Pasta jajeczna z marchewką 🥕 i awokado 🥑
Potrzebujemy :
- 4 jajka
- 1 marchewka 🥕
- 1 awokado 🥑
- Szczypiorek
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Jajka ugotować, zetrzeć na małej tarce.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na małej tarce.
- Awokado oczyścić, obrać i rozgnieść widelcem na tzw. Papkę. 😋
- Połączyć składniki, dodać szczypiorek, dosmaczyć sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Smakuje wyśmienicie z chlebkiem gryczanym i kiszonkami 😋
Jajko dla urody?…O tak jest świetnym kosmetykiem na przykład dla włosów lub jako maseczka na twarz 🙂
Moją ulubioną odżywką jest żółtko jajka, stosuję ją co najmniej raz w tygodniu… Jak działa? Włosów po prostu jest po niej więcej 🙂 .
ODŻYWKA NA WŁOSY
– 1 żółtko + 2 łyżki oleju rycynowego
Żółtko mieszamy z olejem i nakładamy na włos. Zakładamy czepek i ręcznik i pozostawiamy na 20 min. Po tym czasie dokładnie myjemy.
Białko jajka wykorzystywane jest również jako naturalny kosmetyk, jako środek złuszczający, łagodzący zaczerwienienia. Działa też skutecznie dla osób z trądzikiem poprzez właściwości przeciwzapalne. Białko ponadto oczyszcza i nawilża skórę.
KREM NAWILŻAJĄCY
– 1 Białko kurze + 1 łyżka miodu + 15 kropli olejku arganowego lub migdałowego.
Białko ubijamy, mieszamy z miodem i olejkiem. Nakładamy na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy, 20 min.
MASECZKA ŚCIĄGAJĄCA, ODTŁUSZCZAJĄCA, ZAMYKAJĄCA PORY
– 1 Białko kurze + pół łyżeczki soku z cytryny
Białko ubijamy, mieszamy z sokiem z cytryny. Nakładamy na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy, 20 min.