Ciecierzyca nazywana inaczej cieciorką lub grochem włoskim znalazła swoich wielbicieli na całym świecie. Najpopularniejszą pastą z ciecierzycy jest hummus.
W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka. To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.
- Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
- Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
- Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
- Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
- Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość.
Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy (reguluje prace wszystkich naszych komórek), błonnik (chroni jelita, wspomaga trawienie), witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi, oraz wartościowe minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.
Przepis na najprostszą pastę z ciecierzycy:
Potrzebujemy:
- Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
- 0,5 -1 ząbka czosnku
- Olej lniany około 2 łyżki (lub każdy inny, jaki posiadacie, olej z wiesiołka, konopny, oliwa).
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól kłodawska.
- Opcjonalnie : 1 łyżeczka pasty Tahini
Przygotowanie:
Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy czosnek, oliwę, sól, tahini, sok z cytryny, wszystko razem miksujemy i gotowa pyszna pasta na chlebek.
Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.
Pasta z ciecierzycy i chrzanu
Potrzebujemy:
- Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
- 1-2 łyżeczki chrzanu białego (bez dodatków)
- pół łyżeczki pasty sezamowej Tahini
- olej lniany (około 2 łyżki)
- sól kłodawska
- trochę wody z gotowanej ciecierzycy
Przygotowanie:
Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy chrzan, tahini, olej, sól, wszystko razem miksujemy, podlewając wodą w miarę potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Potrzebujemy:
- Pół szklanki ciecierzycy ekologicznej (namoczyć w 1,5 szklanki wody przegotowanej, najlepiej na noc. Rano ciecierzyce płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości).
- 4-5 suszonych pomidorów
- pół łyżeczki pasty sezamowej Tahini
- 1 ząbek czosnku
- olej z pomidorów u mnie jest to oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
- natka pietruszki
- sól kłodawska
- trochę wody z gotowanej ciecierzycy lub zwykłej gotowanej
Przygotowanie:
Ugotowaną, przestudzoną ciecierzycę wsypujemy do miksera, dodajemy suszone pomidory, tahini, czosnek, natkę pietruszki, olej, sól, wszystko razem miksujemy, podlewając wodą w miarę potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta.
Rewelacyjnie smakuje z kiszonkami.
Pasta hummus z sezamem
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ekologicznej
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól kłodawska.
- Woda przegotowana około 20-30 ml
Przygotowanie:
Sezam podprażamy na suchej patelni, studzimy i mielimy na drobno. Do zmielonego sezamu, dodajemy oliwę, ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, sól, dokładnie miksujemy, dodajemy wodę, w takiej ilości, jakiej nam pasuje konsystencja, miksujemy i gotowe.
Pysznie smakuje z kiszonymi warzywami… U mnie numer jeden to kiszona marchewka i kiszone buraki♥️