Prosta, smaczna a przede wszystkim zdrowa pasta na pieczywo. Pasta pesto to bogate źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawarty w oliwie kwas oleinowy, należący do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, pełni rolę ochronną w profilaktyce chorób serca, miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
PASTA PESTO
Potrzebujemy:
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Kilka gałązek bazylii
- Garść orzechów (mix włoskie, migdały, nerkowce, orzeszki ziemne)
- Oliwa z oliwek (ilość według gustu, w zależności jaką chcemy gęstość)
- 1 ząbek czosnku
- Sól
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze, dokładnie rozdrabniamy, smarujemy pieczywo. Przechowujemy w lodówce.
Taka pasta idealnie zastępuje masło na kanapce, a wartościowa natka pietruszki, orzechy i oliwa z oliwek są kopniakiem witamin i energii dla organizmu.