Proste przygotowanie…uczta dla podniebienia… Papryka 🌶 super warzywo, które najlepiej spożywać na surowo! Ale od czasu do czasu, warto ją upiec i rozkoszować się jej smakiem na ciepło…
Potrzebujemy:
- Papryka🌶️ (około 8 sztuk)
- 250 g ryżu Basmati
- 6 sztuk pieczarek
- 2 cebule
- olej kokosowy lub masło klarowane
- Pół łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
- Pół łyżeczki carry
- Pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. W garnuszku gotujemy wodę z solą, wrzucamy ryż do gotującej się wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy do odparowania wody.
- Łączymy ryż z pieczarkami i przyprawami, dosmaczamy solą i pieprzem.
- W papryce odcinamy wierzch, oczyszczamy z ziarenek, napełniamy ryżem, zamykamy odciętym wcześniej wierzchem.
- Każdą paprykę delikatnie smarujemy tłuszczem.
- Pieczemy 40 min w temp 180 C z parą. (wystarczy włożyć do piekarnika pojemnik z wodą)