Płatki owsiane to zgniecione ziarno owsa, które zawiera wszystkie podstawowe składniki pokarmowe: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, błonnik i sole mineralne. Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
- Komponując swoją owsiankę możemy bawić się składnikami, według tego co lubimy. Na śniadanie zawsze mam w słoiczkach różne cudne dodatki np. zmielone pestki dyni, orzechy, nasionka Chia, sezam, cynamon, siemię lniane, kardamon, rodzynki, słonecznik, daktyle, migdały, otręby, mielona pestka awokado.
- Płatki owsiane ekologiczne doskonale smakują jako dodatek do jogurtu lub mleka. Są pełnowartościowym posiłkiem śniadaniowym. Smakują rewelacyjnie zarówno z owocami jak i orzechami, można je gotować z mlekiem tradycyjnym, roślinnym a nawet na wodzie – u mnie w domu robimy większość na wodzie. Stanowią również doskonały składnik ciast, ciasteczek i pysznych deserów.
- Płatki możemy przygotować dzień wcześniej, aby na rano były gotowe lub jeśli mamy więcej czasu zalewamy płatki 15-20 minut przed jedzeniem.
❤️
Inspiracje na owocowe owsianki…
🌸Owsianka z morwą i sezonowymi owocami
Potrzebujemy :
- Platki owsiane (zalane wcześniej gorącą wodą)
- Mleko owsiane ekologiczne
- Masło migdałowe (pół łyżeczki) – jak zrobić zerknij TU
- Garść morwy
- Szczypta cynamonu
- Szczypta kardamonu
- Owoce sezonowe do wyboru lub mieszanka : porzeczka czarna, czerwona, maliny, jeżyny, jagody…
Przygotowanie :
Do miseczki przekładamy płatki owsiane (około 3 łyżki), dodajemy mleko owsiane (do odpowiadającej nam gęstości, dodajemy masło orzechowe, morwę, cynamon i kardamon, dokładnie mieszamy, posypujemy owocami.
🌸Owsianka z jabłkiem, bananem, kiwi
Potrzebujemy:
- 1 szklanka płatków owsianych (ekologicznych)
- 2 jabłka
- 1 banan
- 1 dojrzałe kiwi
- 1 łyżka nasionek chia
- 1 łyżeczka masła migdałowego lub siemienia lnianego
- woda
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ( dzień wcześniej, wieczorem lub 10-15 minut przed zjedzeniem).
- Do miękkich płatków dodajemy rozgniecionego widelcem banana, starte jabłko, masło lub siemię lniane, nasiona chia, dolewamy wody do odpowiedniej gęstości.
- Na wierzch układamy pokrojone kiwi, banana, posypujemy nasionkami chia.
🌸Owsianka owocowa w wersji…
- Platki owsiane
- Mielone siemię lniane
- Mielone pestki dyni
- Banany
- Borówki
- Cynamon
- mleko owsiane
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ( dzień wcześniej, wieczorem lub 10-15 przed jedzeniem). Do miękkich płatków dodajemy siemię lniane, pestki dyni, mleko mieszamy, na wierzch układamy banany, borówki, posypujemy cynamonem.
🌸Owsianka z truskawkami
- Płatki owsiane -ilość według potrzeb
- truskawki (świeże lub mrożone)
- 1-2 banany
- Zdrowy tłuszcz – do wyboru – 1 łyżka siemienia lnianego lub masło migdałowe
- 1 łyżeczka miodu ( jeśli lubi ktoś bardziej słodkie)
- cynamon i kardamon
- mleko migdałowe
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ( dzień wcześniej, wieczorem lub 10-15 przed jedzeniem). Do miękkich płatków dodajemy wybrany tłuszcz, rozgniecionego widelcem banana, dolewamy mleka, w ilości takiej, jaka nam pasuje gęstość. Posypujemy kawałkami truskawek, posypujemy kardamonem i cynamonem.
🌸Owsianka bananowa z chia i musem owocowym
Potrzebujemy:
- Płatki owsiane
- mleko owsiane
- chia
- banan
- mus owocowy: truskawki, maliny, mango, brzoskwinie lub jagody zmiksowane z miodem.
- Opcjonalnie możesz posypać sezamem lub pestkami dyni (dobre źródła cynku).
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ( dzień wcześniej, wieczorem lub 10-15 minut przed zjedzeniem). Do miękkich płatków dodajemy 1-2 łyżki chia, dolewamy mleka, w ilości jaka nam pasuje gęstość. Na wierzch układamy banany pokrojone w plastry, polewamy musem owocowym.
🌸Owsianka z granatem
- Płatki owsiane
- jabłka
- banan
- daktyle
- owoce granatu
- Zdrowy tłuszcz masło migdałowe, siemię lniane lub olej kokosowy (1 łyżeczka)
- woda
Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.
➡️Owsianka owocowa w wersji z wiśniami 🍒
- Platki owsiane
- Mleko owsiane
- Banan
- Wiśnie (bez pestek) 🍒
- Rodzynki
- Orzechy włoskie – duże kawałki lub rozdrobnione.
🌸 Owsianka bananowa z morwą
- Płatki owsiane
- banan
- siemię lniane
- otręby orkiszowe
- morwa biała
- cynamon
- mleko owsiane
🌸 Owsianka jesienna ze śliwkami
- Płatki owsiane
- Mleko roślinne lub woda
- Masło migdałowe
- śliwki węgierki
- opcjonalnie miód prawdziwy
Przygotowanie:
- Śliwki oczyszczamy z pestek, przekładamy do garnuszka i podprażamy chwilę.
- Gotujemy mleko (lub wodę), wsypujemy płatki owsiane, chwilę razem gotujemy.
- Do gotowej owsianki dodajemy masło migdałowe, mieszamy, przelewamy do miseczki, na wierzch układamy ciepłe śliwki, posypujemy cynamonem i gotowe 🙂 Opcjonalnie jeśli lubicie bardziej słodko polewamy delikatnie miodem.
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
- Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
- Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
- Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
- Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
- Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
- Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!
A więc czy warto jeść OWSIANKĘ? TAK, OCZYWIŚCIE!!!