Taki sobie ogóreczek to prawie 95% wody, czyli do nawodnienia organizmu świetny :), Ale o dziwo, to nie z samej wody ogórek się składa, dodatkowo ma w sobie troszkę witaminek i składników mineralnych. Tak w małym skrócie co nasz ogóreczek ma w sobie:
- Zawiera kukurbitacynę (to ona nadaje gorzki smak), sama w sobie to toksyna, aczkolwiek występuje w tak małej ilości, że nie szkodzi dla nas. Natomiast ma ogromny wpływ na leczenie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
- Zawiera chlorofil, zielony barwnik, występujący w roślinach, ma ogromne działanie przeciwnowotworowe.
- Zawiera przeciwutleniacze.
- Dobre źródło potasu (174 mg/ 100 g) – obniża ciśnienie krwi.
- Ma niski indeks glikemiczny.
- Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm.
- Nawadnia organizm (95% wody).
Ogórki kiszone
Przygotowanie:
Ogórki do kiszenia najlepsze są takie z własnego ogródka, oczywiście nie każdy ma taką możliwość, bardzo dużo osób oferuje sprzedaż swoich ogórków z ogródków warto z tego skorzystać.
Dlaczego warto sięgać po ogórki kiszone ?
- Na przykład dlatego że zawierają kwas mlekowy, który rozkłada szkodliwe substancje i reguluje pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
- Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
- Błonnik który polepsza trawienie
- Pozwalają usunąć z organizmu nadmiar wody.
- kiszonki regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
- kiszonki zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B – chronią nas przed anemią.
- Ogórki kiszone są niskokaloryczne
- Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, z jednej strony niszczą szkodliwe bakterie, z drugiej zaś ograniczają przepuszczalność jelit i tym samym redukują działanie endotoksyn.
Przygotowanie kiszonych ogórków:
- Ogórki myjemy, moczymy w wodzie około 1-2 godziny. Opcjonalnie możemy przed włożeniem do słoika, odciąć końce ogórka.
- Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
- Do każdego słoika wkładamy : 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- baldachim kopru
- Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni, porzeczki czarnej, liść selera, polecam zastosować bo nadają fajny smak.
- Następnie taki słoik napełniamy ogórkami (ciasno).
Ogórki możemy zrobić na dwa sposoby, oba mi się sprawdzają i wychodzą super.
- Pierwszy sposób : Zalewam ogórki gorącą wodą.
- Drugi sposób : Zalewam ogórki zimną wodą filtrowaną (nie z kranu)
Na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), taką wodą zalewamy słoik wcześniej już naszykowany, a na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy, zostawiamy np. na stole 2-3 dni potem wynosimy do piwnicy bądź ciemnego pomieszczenia.
➡️Pamiętaj, aby żaden ogórek nie wystawał ponad zalewę, bo się zepsuje.
➡️Nie ważne czy woda gorąca, czy zimna, jeśli ogórki są zdrowe, na pewno wyjdą, jeśli są przenawożone, to nawet najcudowniejsza woda nie pomoże 🙂 SMACZNEGO!
Ogórki kiszone na zupę
Ogórki kiszone na zupę robię w małych słoiczkach, tak około 200 ml, idealna porcja do zupy ogórkowej. A że bardzo lubimy zupę ogórkową to zapas na zimę musi być duży 🙂
Potrzebujemy:
- Ogórki (mogą być większe przerośnięte).
- Czosnek
- koper
- Sól.
- Słoiczki
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, ścieramy na dużych oczkach, oprószamy solą, mieszamy. Słoiczki małe myjemy, wyparzamy, do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, wkładamy starte ogórki, na wierzch dajemy mały baldachim kopru, zakręcamy i gotowe.
Potrzebujemy:
Kiszona sałatka z ogórka, marchewki i cebuli
- ogórki
- marchew
- cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz czarny
- chrzan
- czosnek
- sól kłodawska
Przygotowanie :
- Przygotowujemy słoiki, myjemy, wyparzamy.
- Do każdego słoika wkładamy : 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- koperek (gałązki)
- Do każdego tak przygotowanego słoiczka nakładamy starte i wymieszane warzywa (ogórek, marchew, cebulę i koperek).
- Na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), taką wodą zalewamy słoik wcześniej już naszykowany, koperek wkładamy w środek i na wierzch, słoik zakręcamy, zostawiamy np. na stole 2-3 dni potem wynosimy do piwnicy bądź ciemnego pomieszczenia.
Ogórki małosolne
Potrzebujemy:
- ogórki
- 3 ząbki czosnku,
- Kawałek chrzanu,
- 3 kulki pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- Jeden liść laurowy.
- Koper
Przygotowanie:
- Do litrowego słoika układamy ogórki, dodajemy czosnek, chrzan, pieprz, liść laurowy, na wierzch kładziemy zwinięty koper. Słoik zalewamy zalewą (na 1 litr wody 1 łyżka soli niejodowanej). Ogórki gotowe są już po 3 dniach, późnej są po prostu kiszone.
- Jeśli chodzi o wodę do zalewy, ja robię z wody przegotowanej letniej ale można też wlać wodę zimną filtrowaną.
Sałatka zimowa z ogórków
Potrzebujemy :
- 3 kg ogórków
- 3 cebule białe
- Pęczek koperku
- 3 łyżeczki płaskie soli kłodawskiej
- 1 szklanka octu jabłkowego (niepasteryzowanego)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki gorczycy białej
- 2-4 plastry (lub więcej jak lubisz) papryczki chili.
- Około 3 cm startego imbiru.
Przygotowanie :
- Ogórki 🥒 umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Cebule pokrój w cienkie piórka.
- Koperek drobno poszatkuj.
- Ogórki, cebulę i koperek wymieszaj razem, zasyp solą i odstaw na 2 godziny.
- Następnie dodaj resztę składników, wymieszaj całość i pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie, przełóż do słoików, zalej pozostałym sokiem, zakręć pokrywki i wstaw do pasteryzacji.
Ogórki w musztardzie
Potrzebujemy:
- Około 3-4 kg ogórków
- Kwiat kopru
- Ząbki czosnku
- Ziele angielskie
- liść laurowy
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3,5 szklanki wody
- 2 słoiczki małe musztardy (dowolna)
- 1 łyżka soli kłodawskiej
- 3-4 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Do każdego słoika wkładamy po 1 koprze, 2 ząbki czosnku, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy.
- Ogórki myjemy, (możemy obrać ale nie jest to konieczne), kroimy pionowo na 4 części i ciasno układamy w słoikach .
- Zalewę z octu, wody, miodu, soli i musztardy zagotowujemy, a następnie zalewamy nią ogórki .
- Słoiki dobrze zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Ogórki chili w sosie carry
Potrzebujemy:
- Ogórki
- Chrzan
- Ząbki czosnku
- Gorczyca
- papryczka chili
- Marchewka
- Kwiat kopru
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Zalewa
- 3 szklanki wody (250ml)
- 1 szklanka octu
- 3-4 łyżki pełne miodu
- 1 czubata łyżka kurkumy
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Do każdego słoika wkładamy pół papryczki chili (lub całą) pokrojoną w paski, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, 4-5 słupków marchewki, kwiat kopru, pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy.
- Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy,
- Słoiki napełniamy małymi ogórkami (możemy pokroić), następnie zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Ogórki meksykańskie na ostro
Potrzebujemy:
- 2,5 kg ogórków
- 1 główka czosnku (około 8-10 ząbków)
- 1,5-2 łyżeczki chili
- 2 łyżki soli kłodawskiej
Zalewa:
- 160-180ml octu
- 2 pełne łyżki miodu (80-100g)
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Ogórki umyć, pokroić w pikle, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i zostawić na około 6 godzin.
- Ocet, miód i oliwę zagotować.
- Z ogórków odlać słoną wodę, dodać chili, przeciśnięty czosnek przez praskę, zalewę i wymieszać wszystko razem. Odstawić na 12 godzin.
- Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, razem z zalewą, wstawić do pasteryzacji.
- Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).
Sałatka szwedzka z ogórka
Potrzebujemy:
- 2 kg ogórków
- Mały pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 40-50 ml oliwy
- 2-3 łyżki miodu
- Pół szklanki octu
- 1 łyżka soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Ogórki pokroić w grubsze plastry.
- Natkę umyć i drobno posiekać.
- Do ogórków dodać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, miód, ocet i sól, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.
- Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików, zalewamy powstałym sokiem.
- Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.
- Słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).