Ogórki na zimę

Taki sobie ogóreczek to prawie 95% wody, czyli do nawodnienia organizmu świetny :), Ale o dziwo, to nie z samej wody ogórek się składa, dodatkowo ma w sobie troszkę witaminek i składników mineralnych. Tak w małym skrócie co nasz ogóreczek ma w sobie:

  • Zawiera kukurbitacynę (to ona nadaje gorzki smak), sama w sobie to toksyna, aczkolwiek występuje w tak małej ilości, że nie szkodzi dla nas. Natomiast ma ogromny wpływ na leczenie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe.
  • Zawiera chlorofil, zielony barwnik, występujący w roślinach, ma ogromne działanie przeciwnowotworowe.
  • Zawiera przeciwutleniacze.
  • Dobre źródło potasu (174 mg/ 100 g) – obniża ciśnienie krwi.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Ogórek należy do grupy warzyw zasadotwórczych, tzn. takich, które odkwaszają organizm.
  • Nawadnia organizm (95% wody).

Ogórki kiszone

Przygotowanie:

Ogórki do kiszenia najlepsze są takie z własnego ogródka, oczywiście nie każdy ma taką możliwość, bardzo dużo osób oferuje sprzedaż swoich ogórków z ogródków warto z tego skorzystać.

Dlaczego warto sięgać po ogórki kiszone ?

  • Na przykład dlatego że zawierają kwas mlekowy, który rozkłada szkodliwe substancje  i reguluje pracę przewodu pokarmowego i wypróżnianie.
  • Znajdziemy w nich mnóstwo witamin (witaminy z grupy B, ale także witaminę C, K, E, A), magnez, fosfor i potas.
  • Błonnik który polepsza trawienie
  • Pozwalają usunąć z organizmu nadmiar wody.
  • kiszonki regulują gospodarkę kwasowo-zasadową i usuwają toksyny z organizmu.
  • kiszonki zwiększają wchłanianie żelaza witaminy K i witamin z grupy B –  chronią nas przed anemią.
  • Ogórki kiszone są niskokaloryczne
  • Kiszone ogórki to naturalny probiotyk, z jednej strony niszczą szkodliwe bakterie, z drugiej zaś ograniczają przepuszczalność jelit i tym samym redukują działanie endotoksyn.

Przygotowanie kiszonych ogórków:

  • Ogórki myjemy, moczymy w wodzie około 1-2 godziny. Opcjonalnie możemy przed włożeniem do słoika, odciąć końce ogórka.
  • Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
  • Do każdego słoika wkładamy : 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • baldachim kopru
  • Opcjonalnie, jeśli macie w posiadaniu – liście wiśni, porzeczki czarnej, liść selera, polecam zastosować bo nadają fajny smak.
  • Następnie taki słoik napełniamy ogórkami (ciasno).

Ogórki możemy zrobić na dwa sposoby, oba mi się sprawdzają i wychodzą super.

  • Pierwszy sposób : Zalewam ogórki gorącą wodą.
  • Drugi sposób : Zalewam ogórki zimną wodą filtrowaną (nie z kranu)

Na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), taką wodą zalewamy słoik wcześniej już naszykowany, a na wierzch układamy dwa baldachimy z kopru, słoik zakręcamy, zostawiamy np. na stole 2-3 dni potem wynosimy do piwnicy bądź ciemnego pomieszczenia.

➡️Pamiętaj, aby żaden ogórek nie wystawał ponad zalewę, bo się zepsuje.

➡️Nie ważne czy woda gorąca, czy zimna, jeśli ogórki są zdrowe, na pewno wyjdą, jeśli są przenawożone, to nawet najcudowniejsza woda nie pomoże 🙂 SMACZNEGO!

Ogórki kiszone na zupę

Ogórki kiszone na zupę robię w małych słoiczkach, tak około 200 ml, idealna porcja do zupy ogórkowej. A że bardzo lubimy zupę ogórkową to zapas na zimę musi być duży 🙂

Potrzebujemy:

  • Ogórki (mogą być większe przerośnięte).
  • Czosnek
  • koper
  • Sól.
  • Słoiczki

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, ścieramy na dużych oczkach, oprószamy solą, mieszamy. Słoiczki małe myjemy, wyparzamy, do każdego wkładamy 1 ząbek czosnku, wkładamy starte ogórki, na wierzch dajemy mały baldachim kopru, zakręcamy i gotowe.

Potrzebujemy:

Kiszona sałatka z ogórka, marchewki i cebuli

  • ogórki
  • marchew
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
  • chrzan
  • czosnek
  • sól kłodawska

Przygotowanie :

  • Przygotowujemy słoiki, myjemy, wyparzamy.
  • Do każdego słoika wkładamy : 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • koperek (gałązki)
  • Do każdego tak przygotowanego słoiczka nakładamy starte i wymieszane warzywa (ogórek, marchew, cebulę i koperek).
  • Na litr wody wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej (najlepsza to nasza sól Kłodawska), taką wodą zalewamy słoik wcześniej już naszykowany, koperek wkładamy w środek i na wierzch, słoik zakręcamy, zostawiamy np. na stole 2-3 dni potem wynosimy do piwnicy bądź ciemnego pomieszczenia.

Ogórki małosolne

Potrzebujemy:

  • ogórki
  • 3 ząbki czosnku,
  • Kawałek chrzanu,
  • 3 kulki pieprzu czarnego
  • 2 ziela angielskie
  • Jeden liść laurowy.
  • Koper 

Przygotowanie:

  • Do litrowego słoika układamy ogórki, dodajemy czosnek, chrzan, pieprz, liść laurowy, na wierzch kładziemy zwinięty koper. Słoik zalewamy zalewą (na 1 litr wody 1 łyżka soli niejodowanej). Ogórki gotowe są już po 3 dniach, późnej są po prostu kiszone.
  • Jeśli chodzi o wodę do zalewy, ja robię z wody przegotowanej letniej ale można też wlać wodę zimną filtrowaną.

Sałatka zimowa z ogórków

Potrzebujemy :

  • 3 kg ogórków
  • 3 cebule białe
  • Pęczek koperku
  • 3 łyżeczki płaskie soli kłodawskiej
  • 1 szklanka octu jabłkowego (niepasteryzowanego)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki gorczycy białej
  • 2-4 plastry (lub więcej jak lubisz) papryczki chili.
  • Około 3 cm startego imbiru.

Przygotowanie :

  • Ogórki 🥒 umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Cebule pokrój w cienkie piórka.
  • Koperek drobno poszatkuj.
  • Ogórki, cebulę i koperek wymieszaj razem, zasyp solą i odstaw na 2 godziny.
  • Następnie dodaj resztę składników, wymieszaj całość i pozostaw na 24 godziny. Po tym czasie, przełóż do słoików, zalej pozostałym sokiem, zakręć pokrywki i wstaw do pasteryzacji.

Ogórki w musztardzie

Potrzebujemy:

  • Około 3-4 kg ogórków
  • Kwiat kopru
  • Ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • liść laurowy

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 3,5 szklanki wody
  • 2 słoiczki małe musztardy (dowolna)
  • 1 łyżka soli kłodawskiej
  • 3-4 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Do każdego słoika wkładamy po 1 koprze, 2 ząbki czosnku, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy.
  • Ogórki myjemy, (możemy obrać ale nie jest to konieczne), kroimy pionowo na 4 części i ciasno układamy w słoikach .
  • Zalewę z octu, wody, miodu, soli i musztardy zagotowujemy, a następnie zalewamy nią ogórki .
  • Słoiki dobrze zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Ogórki chili w sosie carry

Potrzebujemy:

  • Ogórki
  • Chrzan
  • Ząbki czosnku
  • Gorczyca
  • papryczka chili
  • Marchewka
  • Kwiat kopru
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy

Zalewa

  • 3 szklanki wody (250ml)
  • 1 szklanka octu
  • 3-4 łyżki pełne miodu
  • 1 czubata łyżka kurkumy
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  • Do każdego słoika wkładamy pół papryczki chili (lub całą) pokrojoną w paski, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku, 4-5 słupków marchewki, kwiat kopru, pół łyżeczki gorczycy, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy.
  • Przygotowujemy zalewę, zagotowujemy,
  • Słoiki napełniamy małymi ogórkami (możemy pokroić), następnie zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki, zalewam wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotuję około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Ogórki meksykańskie na ostro

Potrzebujemy:

  • 2,5 kg ogórków
  • 1 główka czosnku (około 8-10 ząbków)
  • 1,5-2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki soli kłodawskiej

Zalewa:

  • 160-180ml octu
  • 2 pełne łyżki miodu (80-100g)
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

  • Ogórki umyć, pokroić w pikle, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i zostawić na około 6 godzin.
  • Ocet, miód i oliwę zagotować.
  • Z ogórków odlać słoną wodę, dodać chili, przeciśnięty czosnek przez praskę, zalewę i wymieszać wszystko razem. Odstawić na 12 godzin.
  • Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, razem z zalewą, wstawić do pasteryzacji.
  • Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).

Sałatka szwedzka z ogórka

Potrzebujemy:

  • 2 kg ogórków
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40-50 ml oliwy
  • 2-3 łyżki miodu
  • Pół szklanki octu
  • 1 łyżka soli kłodawskiej

Przygotowanie:

  • Ogórki pokroić w grubsze plastry.
  • Natkę umyć i drobno posiekać.
  • Do ogórków dodać natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, miód, ocet i sól, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4 godziny.
  • Po tym czasie ogórki przekładamy do słoików, zalewamy powstałym sokiem.
  • Jeżeli mamy za mało soku (zalewy), możemy dorobić trochę ( metoda na szybko) – zmieszaj wodę przegotowaną z odrobiną miodu i ewentualnie solą. Dolej do słoików, aby ogórki były całe w soku.
  • Słoiki zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji.

Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 10-15 minut (od momentu zagotowania).




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked