Czekoladowy krem jest rewelacyjny w smaku, nie za słodki, nie za ciężki, bez złych tłuszczy, a za to z miodem, ze zdrowym tłuszczem, czyli niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, z kompletem witamin C, E, A, E, K z grupy B (B1, B2, PP, B6, B5, B9) i minerały wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, fosfor.
Poza tym jest to świetna alternatywa dla tych, co nie mogą jeść prawdziwej nutelli, ja uważam, że spokojnie jej dorównuje. Krem świetnie smakuje zarówno na chlebku, jak i w naleśnikach czy jako krem do ciasta.
U mnie bardzo często występuje w kompozycji razem z naleśnikami owsianymi, które przez dodatek mąki owsianej są bardzo aromatyczne, a z dodatkiem kremu czekoladowego to po prostu pychota!
Naleśniki owsiane.
Potrzebujemy:
- 500 ml mleka migdałowe lub kokosowe
- 2 jajka
- 250 g mąki (ja daje pół na pół mąki owsianej i mąki orkiszowej)
Przygotowanie:
- Jajka oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy ubite białka i mieszamy. Do miski wlewamy mleko i mąkę (można dodać odrobinę wanilii, ale tej prawdziwej!) miksujemy chwilę razem do połączenia składników, wlewamy do białek, delikatnie mieszamy.
- Masa naleśnikowa jest puszysta, a nasze naleśniki są delikatne i mięciutkie, po prostu przepyszne. Naleśniki podajemy na swój ulubiony sposób, dżemem, serem lub z pysznym kremem czekoladowym.
Krem czekoladowy
Potrzebujemy:
- 1 awokado
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
- Garść orzechów włoskich
- Garść laskowych
- Garść migdałów
- 3-4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie ucieramy na gładki krem i gotowe!