Przepis na musztarde jest banalnie prosty, prosty skład to zdrowy skład! Musztarda wychodzi rewelacyjna w smaku ale bardzo bardzo ostra!
Musztarda miodowa
Potrzebujemy :
- 100 g gorczycy białej
- 120 octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 25 ml wody
- 15 ml oleju rzepakowego ekologicznego
- 30 ml miodu naturalnego🍯
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
- Pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie :
- W garnuszku zagotowujemy wodę, ocet.
- Do octowej zalewy dodajemy miód, olej i przyprawy, mieszamy.
- Do drugiego garnuszka wsypujemy gorczyce, zalewamy zalewą, zakrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, aby gorczyca napęczniała. Najlepiej zalać gorczycę wieczorem a rano dokończyć musztardę.
- Gotową gorczycę miksujemy, na gęstość jaka nam odpowiada, zostawiając rozpołowione ziarna gorczycy w połowie lub rozdrabniając bardziej i gotowe mamy musztardę!
- Gotową musztardę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 30 dni 🙂