Musztarda – jak zrobić szybko, zdrową musztardę?

Przepis na musztarde jest banalnie prosty, prosty skład to zdrowy skład! Musztarda wychodzi rewelacyjna w smaku ale bardzo bardzo ostra!

Musztarda miodowa

Potrzebujemy :

  • 100 g gorczycy białej
  • 120 octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 25 ml wody
  • 15 ml oleju rzepakowego ekologicznego
  • 30 ml miodu naturalnego🍯
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie :

  • W garnuszku zagotowujemy wodę, ocet.
  • Do octowej zalewy dodajemy miód, olej i przyprawy, mieszamy.
  • Do drugiego garnuszka wsypujemy gorczyce, zalewamy zalewą, zakrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, aby gorczyca napęczniała. Najlepiej zalać gorczycę wieczorem a rano dokończyć musztardę.
  • Gotową gorczycę miksujemy, na gęstość jaka nam odpowiada, zostawiając rozpołowione ziarna gorczycy w połowie lub rozdrabniając bardziej i gotowe mamy musztardę!
  • Gotową musztardę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do 30 dni 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked