Muffinki, babeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Babeczki przygotowane na bazie soku z owoców i warzyw, ze słodkimi jabłkami i rodzynkami …Pycha!
Babeczki na soku owocowym z jabłkiem i rodzynkami
Potrzebujemy:
- 250 ml świeżego soku z marchewki, pomarańczy i jabłka
- 280 g mąki orkiszowej
- 2 jajka
- 40 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- rodzynki
- 2 jabłka
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy, mieszamy z sokiem, dodajemy roztopione masło, mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki, dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki, rozlewamy do foremek.
- Pieczemy przez 25 minut w temp. 185 C.
- Na wierzch babeczki często wrzucam dwie lub trzy porzeczki lub borówki. Robię ich zapas do zamrażarki w lecie i cieszę się ich smakiem przez całą zimę.
Jeśli babeczki przywierają do papierka, warto zrobić papilotki z papieru do pieczenia, wtedy babeczka na pewno się nie przyklei.