Muffinki marchewkowe z gorzką czekoladą

Muffinki, babeczki, bułeczki, słodka przekąska bez cukru, bez mleka, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Muffinki marchewkowe z gorzką czekoladą

Potrzebujemy:

  • 250 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 280 g mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 40 g masła klarowanego lub olej kokosowy
  • 1 łyżeczka sody
  • rodzynki (ilość według gustu)
  • 2 marchewki starte na drobnej tarce
  • gorzka czekolada 80%

Przygotowanie:

  • Jajka ubijamy, mieszamy z sokiem, dodajemy roztopione masło, mąkę orkiszową, sodę, mieszamy składniki, dodajemy startą marchewkę, rodzynki. Masę rozlewamy do gotowych foremek lub samodzielnie wykonanych z papieru do pieczenia papilotek (najczęściej robię papilotki sama, wtedy mam pewność, że muffinki nie przykleją się do papierka), do każdej wciskamy mały kawałek czekolady. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 185 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked