Cudowny żółty kwiatuszek, który porasta większość łąk, jest wspaniałą rośliną leczniczą, kwiat, jak i korzeń stosuje się już od dawnych lat jako lekarstwo na wiele schorzeń i poprawę ogólną zdrowia.
Co zawiera w sobie:
- trójterpeny
- fitosterole
- wielocukry
- związki goryczowe
- substancje żywicowe,
- cholina, kwasy organiczne.
- soli mineralne : potas, magnez, krzem, żelazo i witaminy C, D, A i z grupy B zawierają również flawonoidy i karotenoidy.
Jak działa na nasz organizm?
- Związki zawarte w mniszku działają oczyszczająco oraz odtruwająco na organizm.
- Pobudza pracę wątroby, działa żółciopędne i żółciotwórczo
- Zapobiega odkładaniu złogów i kamieni żółciowych w układzie żółciowym.
- Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, marskością i stłuszczeniem.
- Obniża poziom cukru we krwi
- Pomaga w problemach z niedokrwistością, zmniejszoną liczbą limfocytów we krwi oraz granulocytów
- Usprawnia trawienie
- Działa moczopędnie
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne (działa przeciwnowotworowo)
- Zewnętrznie regeneruje i przyśpiesza gojenie ( trądzik, egzema i łuszczyca)
- Działa przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo – WZMACNIA UKŁĄD ODPORNOŚCIOWY
- Biały sok z mniszka stosowany jest na brodawki i kurzajki, powoduje ich zamieranie i odpadnięcie, podobnie działa sok z łodyszek glistnika jaskółczego ziela.
- Wspomaga leczenie anemii
- Korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla dobroczynnych bakterii bytujących w jelitach
- Reguluje wypróżnienia (napary / odwary/sok)
- Działa przeciwmiażdżycowo
- Napar z kwiatów mniszka reguluje także cykle miesiączkowe i pracę jajników.
- Wspomaga leczenie reumatyzmu (działanie przeciwzapalne)
- Obniża poziom cholesterolu LDL przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu HDL
- W medycynie ludowej świeży sok z mniszka stosowano przy żółtaczce, ugotowany mlecz stosowano na wymioty, a sok mleczny goił brodawki i likwidował ból zęba.
Kiedy zbieramy i jak przechowujemy?
- W celach zdrowotnych wykorzystujemy kwiaty, liście i korzenie mniszka.
- Zbieramy kwiecień , maj, w suchy słoneczny dzień – liście, kwiaty, natomiast jesienią zbieramy korzeń wtedy koncentrują się w nich substancje czynne krążące w roślinie. Kwiaty i liście suszymy w przewiewnym, zacienionym pomieszczeniu . Po wysuszeniu najlepiej przechowywać susz w szklanych słoikach.
- Młode listki mniszka nadają się do spożywania w stanie surowym, najlepiej dodawać do sałatek wiosennych, takie sałatki świetnie oczyszczają krew i odtruwają wątrobę.
Jak spożywamy? Przepisy
Napar/ Herbatka z kwiatów mniszka – Do dzbanka wrzucamy łyżkę suszonych kwiatów mniszka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na około 10 minut. Delektujemy się pyszną, delikatną herbatką, opcjonalnie możemy dodać odrobinę miodu.
Miód z mniszkiem – Najlepsza wersja – bez CUKRU I GOTOWANIA
- Kwiaty mniszka, całe z płatkami i szypułką
- miód naturalny
- kawałek imbiru (opcjonalnie )
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- Sok z połowy cytryny
Kwiaty mniszka rozkładamy na papierze, aby pozbyć się małych czarnych lokatorów, które lubią siedzieć w kwiatuszkach, na około godzinkę . Do słoika dodajemy kwiaty mniszka, skórkę i sok z cytryny, starty korzeń imbiru ,zalewamy miodem tak aby nic nie wystawało na zewnątrz, mieszamy składniki najlepiej drewnianą łyżeczką. Taki miodek zostawiamy na około 3 tygodnie, wstrząsając słoiczkiem raz dziennie. Po 3 tygodniach możemy mód przecedzić i odstawić w ciemne miejsce lub zostawić wszystko w środku i odstawić.
Herbatka na zaparcia (według Stefani Korżawskiej)
- Korzeń mniszka 50 g
- Kłącze perzu 50 g
Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie pod przykryciem zaparzyć około 15 minut, przecedzić, pić ciepłe w ciągu dnia zamiast herbaty.
Napar: 2 łyżki ziela (liści) lub korzeni, albo 3 łyżki zmielonych kwiatów zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100-200 ml. (według Dr Różańskiego)
Sok mniszkowy: świeże umyte ziele i (lub) korzeń przepuścić przez sokowirówkę. Sok zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżeczce lub łyżce. (według Dr Różańskiego)
Miód mniszkowy: na każdą łyżkę świeżego zmielonego ziela lub korzenia (może być też suche) dać 2 łyżki miodu i 10 kr. alkoholu lub gliceryny, wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. (według Dr Różańskiego)
Herbatka na brak łaknienie, zaburzenia trawienia, zastoje i niedostateczne wydzielanie żółci, kamica żółciowa, brak enzymów jelitowych i trzustkowych, niedokwaśność, osłabienie. (według Dr Różańskiego)
- Ziele mniszka – 1 łyżka
- Liść pokrzywy – 1 łyżka
- Liść babki – 1 łyżka
- Korzeń łopianu – 1 łyżka
- Ziele glistnika – 1 łyżka
Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 1 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100 ml. Dzieci ważące 25-30 kg – 35,7-42,8 ml, 35-40 kg – 50-57 ml, 45-50 kg – 64-71 ml, 4 razy dziennie. Mieszanka działa wzmacniająco, już po 10 dniach stosowania powoduje zwyżkę liczby limfo- i erytrocytów oraz stężenie hemoglobiny we krwi, wzmaga odporność organizmu (zwłaszcza wtedy gdy leczenie będzie powtarzało się co 30 dni przez 14 dni), poprawia samopoczucie, przywraca chęć do życia, do pracy i nauki, poprawia stan skóry i włosów, oczyszcza krew ze szkodliwych substancji, reguluje wypróżnienia, trawienie i przemianę materii.
Herbatka wzmacniająca Dr Różańskiego
- Ziele mniszka – 1 łyżka
- Nasienie lub ziele wiesiołka dwuletniego lub dziwnego – 2 łyżki
- Plecha morszczynu – 1 łyżka
- Ziele ruty – 1 łyżka
- Liść pokrzywy – 1 łyżka
- Ziele jemioły – 1 łyżka
Wymieszać. Przyrządzić napar i pić jak wyżej.
Wskazania do stosowania mieszanki ziołowej to: choroby krwi (białaczka, niedokrwistości), zmniejszona odporność układu immunologicznego, nowotwory, otyłość, zaburzenia metaboliczne i hormonalne, choroby zakaźne, skórne, wątroby i trzustki, miażdżyca, po zawale, osłabienie serca, niewydolność krążenia (choroba wieńcowa), choroby alergiczne, zaburzenia w wydzielaniu i przepływie żółci, pękanie i przepuszczalność naczyń krwionośnych, reumatyzm, stwardnienie rozsiane, cukrzyca, zaparcia, złe samopoczucie, zaburzenia miesiączkowania, okres po- i przekwitania, artretyzm, choroby oczu, skąpomocz, kamica moczowa i żółciowa, stany zapalne żołądka i jelit, choroba wrzodowa, rekonwalescencja, zapalenie przydatków, zatrucia, zawroty głowy, skoki ciśnienia, zgaga.
Mniszek lekarski – naturalny kosmetyk
Tonik z mniszka
- Kwiatki mniszka
- woda
- olejek eteryczny cytrynowy
Kwiatuszki mniszka zrywamy, układamy na papierze i zostawiamy na chwilę, żeby uciekły robaczki 🙂 Następnie zrywamy same płatki i wypełniamy nimi pół słoiczka, zalewamy gorącą wodą (niewrzącą!) i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy woda z mniszkiem ostygnie, przecedzamy ją, dodajemy krople olejku cytrynowego, przelewamy do atomizera i mamy gotowy tonik do twarzy. Przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Olejek/kremik do twarzy – cudowne naturalne źródło retinolu
- Kwiatki mniszka
- Oliwa z oliwek (dobrej jakości)
- olejek eteryczny
Kwiatuszki mniszka zrywamy, układamy na papierze i zostawiamy na godzinkę, aby uciekły z nich robaczki. Słoik wypełniamy płatkami kwiatów, całość zalewamy oliwą z oliwek, wstrząsamy, aby wszystkie płatki były zakryte, odstawiamy na 14 dni, raz dziennie wstrząsając słoiczkiem. Po upływie dwóch tygodni oliwkę przecedzamy, możemy dodać krople ulubionego olejku eterycznego np. pomarańczowy, cytrynowy, i mamy gotowy cudowny kosmetyk do ciała.
Przeciwskazania:
Nie zaleca się stosowania mniszka lekarskiego osobom, które cierpią na choroby nerek, niedrożność dróg żółciowych i jelit oraz kamicę żółciową. Dodatkowo nie powinien być stosowany w ciąży i okresie karmienia piersią. Ze względu na obecność substancji goryczkowych, mniszek może powodować dolegliwości żołądkowe i nadkwasotę. Jak każdy surowiec roślinny mniszek może powodować interakcje z lekami, dlatego, zanim go użyjesz warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Źródła:
- Po zdrowie ziołami – Stefania Korżawska
- Henryk Różański, https://rozanski.li/385/taraxacum-mniszek-w-fitoterapii-w-swietle-wsplczesnych-badan-mniszek-a-nowotwory-i-wirusy-czyzby-sprzyjal/
- Henryk Różański, http://www.gramzdrowia.pl/arzt-henry-rozanski/herb/mniszek-lekarski-taraxacum-officinale-compositae.html