Z serii obiady bezmięsne ….Pyszne, sycące danie obiadowe 🙂 Makaron z pieczarką, szpinakiem i białym serem
Potrzebujemy:
- Makaron pełnoziarnisty orkiszowy ekologiczny
- Około 7-8 pieczarek
- 2 garści szpinaku
- Około 250 g białego sera — ja robię sama:) Jak zrobić zerknij TU.
- Oliwki — ilość według gustu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- Olej rzepakowy, ale nie sklepowy tylko z rolnictwa ekologicznego lub masło klarowane.
- 2 garści słonecznika
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól kłodawska
Przygotowanie:
- Na patelnie wlewamy olej (około 2 łyżek), wrzucamy przeciśnięty czosnek, pieczarki pokrojone w plastry, podsmażamy do odparowania wody, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, podsmażamy chwilę, dodajemy liście szpinaku, oliwki, sól, słodką paprykę, majeranek, podduszamy razem wszystko (około 5 min).
- Makaron gotujemy.
- Słonecznik zrumieniamy na suchej patelni.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze około 2 łyżek oleju, posypujemy całość białym serem.