Makaron z pieczarką, szpinakiem i białym serem

Z serii obiady bezmięsne ….Pyszne, sycące danie obiadowe 🙂 Makaron z pieczarką, szpinakiem i białym serem

Potrzebujemy:

  • Makaron pełnoziarnisty orkiszowy ekologiczny 
  • Około 7-8 pieczarek 
  • 2 garści szpinaku
  • Około 250 g białego sera — ja robię sama:) Jak zrobić zerknij TU.
  • Oliwki — ilość według gustu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • Olej rzepakowy, ale nie sklepowy tylko z rolnictwa ekologicznego lub masło klarowane.
  • 2 garści słonecznika
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Na patelnie wlewamy olej (około 2 łyżek), wrzucamy przeciśnięty czosnek, pieczarki pokrojone w plastry, podsmażamy do odparowania wody, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, podsmażamy chwilę, dodajemy liście szpinaku, oliwki, sól, słodką paprykę, majeranek, podduszamy razem wszystko (około 5 min).
  • Makaron gotujemy. 
  • Słonecznik zrumieniamy na suchej patelni.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy  jeszcze około 2 łyżek oleju, posypujemy całość białym serem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked