Makaron orkiszowy z zielonym sosem pesto – szybki, syty i zdrowy obiadek.
Makaron orkiszowy z zielonym pesto i oliwkami
Potrzebujemy:
- Makaron orkiszowy razowy ekologiczny ( lub taki jaki lubicie)
- Garść słonecznika
- Garść orzechów włoskich
- Garść orzechów nerkowca
- Garść rukoli
- Garść szpinaku
- Oliwa z oliwek – ilość według gustu (dozujemy na sos gęsty lub rzadki)
- 1 ząbek czosnku
- sól.
- Szczypiorek – opcjonalnie
- oliwki (ilość według uznania) – Dodajemy na końcu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy.
- Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do miksera i dobrze rozdrabniamy na gładki sos.
- Mieszamy razem z makaronem (najlepiej w głębszej misce lub garnku) dodajemy pokrojone oliwki i szczypiorek
- Podajemy w towarzystwie świeżych pomidorów