Pasta z orzechów nerkowca jako majonez roślinny.

Dlaczego warto zamienić niezdrowy majonez na zdrową pastę majonezową z orzechów?

➡️ Orzechy nerkowca:

  • zawierają dużo białka,
  • są bogate w witaminy A, D i E (przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo),
  •  źródło witamin z grupy B, E oraz K.
  • pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź,
  • zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu,
  • kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
  • Wysoka zawartość miedzi, magnezu, żelaza.

 

Pasta z orzechów nerkowca – jako majonez roślinny – według przepisu Odmładzanie na surowo 

Potrzebujemy:
  • 3/4 szklanki nerkowców zalewamy wodą, zostawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy i dodajemy:
  • 4 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
  • 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego (kikkoman)
  • 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno
  • 1 łyżkę syropu z agawy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy – opcjonalnie
  • około 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

  • Wszystko miksujemy, stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania konsystencji majonezu.
  • Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym szczelnie słoiku do 10 dni.
  • Bardzo lubię bawić się tym przepisem, dodaję lub ujmuję i zmieniam smak…

Gdzie kupić zdrowe orzechy, najlepszej jakości? Sprawdziłam wielu producentów pod każdym kontem zdrowotnym, potrzebowałam znaleźć produkt najlepszy bez dodatków i czysty bez zanieczyszczeń …Nie było łatwo, ale udało się:) Tylko w tym miejscu było wszystko OK ! Spróbuj nie pożałujesz 🙂

Źródło przepisu: https://www.odmladzanienasurowo.com/majonez-z-nerkowcow


You may also like



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked