Dlaczego warto zamienić niezdrowy majonez na zdrową pastę majonezową z orzechów?
➡️ Orzechy nerkowca:
- zawierają dużo białka,
- są bogate w witaminy A, D i E (przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo),
- źródło witamin z grupy B, E oraz K.
- pomagają uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, fosfor, żelazo, potas i miedź,
- zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu,
- kwas gamma-linolenowy chroni przed chorobami wieńcowymi.
- Wysoka zawartość miedzi, magnezu, żelaza.
Pasta z orzechów nerkowca – jako majonez roślinny – według przepisu Odmładzanie na surowo
Potrzebujemy:
- 3/4 szklanki nerkowców zalewamy wodą, zostawiamy na minimum 4 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, płuczemy i dodajemy:
- 4 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
- 3 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego (kikkoman)
- 6 łyżek oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżkę syropu z agawy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka musztardy – opcjonalnie
- około 3/4 szklanki wody
Przygotowanie:
- Wszystko miksujemy, stopniowo dodajemy wody aż do uzyskania konsystencji majonezu.
- Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym szczelnie słoiku do 10 dni.
- Bardzo lubię bawić się tym przepisem, dodaję lub ujmuję i zmieniam smak…
Gdzie kupić zdrowe orzechy, najlepszej jakości? Sprawdziłam wielu producentów pod każdym kontem zdrowotnym, potrzebowałam znaleźć produkt najlepszy bez dodatków i czysty bez zanieczyszczeń …Nie było łatwo, ale udało się:) Tylko w tym miejscu było wszystko OK ! Spróbuj nie pożałujesz 🙂
Źródło przepisu: https://www.odmladzanienasurowo.com/majonez-z-nerkowcow