Jeśli majonez to tylko ten, który sama zrobię!
Majonez domowy jest lepszą i smaczniejszą alternatywą niż sklepowe majonezy, których skład przeraża. Więc jeśli masz ochotę na majonez to spróbuj zrobić go samodzielnie, robi się go w minutę i jest smaczny, bez obaw możesz podać go swoim dzieciom. Najważniejsze, aby składniki były ekologiczne, dobry olej i świeże jajko z chowu ekologicznego.
Potrzebujemy:
- 1 żółtko
- 250 oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1-2 łyżki octu jablkowego lub soku z cytryny
Przygotowanie:
- Najlepiej jest to robić w litrowym słoiku . Wlewamy do słoika olej, dodajemy żółtko, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, miksujemy blenderem ok. 1 minuty i gotowy pyszny zdrowy majonez!
- Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
- Majonez można też przygotować dodając całe jajka razem z białkiem, majonez jest wtedy bardziej puszysty i ma kolor jaśniejszy.
Jeśli majonez nam się zważy:
Do czystego pojemnika wbijamy jedno żółtko, dodajemy pół łyżeczki musztardy, łyżeczkę octu, mieszamy trzepaczką do uzyskania białej zawiesiny, dolewamy powolutku zważony majonez, cały czas ubijajac, aż do końca wlewania.