Kwas foliowy — witamina B9 – Witamina radości życia
Funkcje kwasu foliowego
- Budowa kwasów nukleinowych (wzrost i regeneracja komórek całego ciała)
- budowa hemoglobiny
- jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.
- wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg.
- chroni organizm przed nowotworami.
- zapobiega chorobom serca.
Źródła kwasu foliowego
- ekstrakt drożdży
- zarodki pszenne
- ciemne pieczywo (w 100 g jest około 45 mg)
- ciecierzyca (w 100 g jest około 340 mg)
- płatki śniadaniowe
- pestki dyni
- wątroba
- soja
- sałata
- jarmuż (w 100 g jest około 120 mg)
- szpinak (w 100 g jest około 193 mg)
- brokuły (w 100 g jest około 119 mg)
- kapusta (w 100 g jest około 80 mg)
- szparagi
- kalafior
- brukselka
- zielony groszek
- natka pietruszki. (w 100 g jest około 170 mg) korzeń (w 100 g jest około 180 mg)
- szczypior
- marchew
- ziemniaki
- fasola (w 100 g jest około 187 mg)
- orzechy laskowe (w 100 g jest około 72 mg)
- migdały
- słonecznik (w 100 g jest około 100 mg)
- żółtka jaj
- pomarańcze
- banany
- truskawki (w 100 g jest około 65 mg)
- czereśnie (w 100 g jest około 52 mg)
Większe zapotrzebowanie (określone przez lekarza) występuje u:
- alkoholików
- osób narażonych na długotrwały stres
- osób cierpiących na depresję
- kobiet w okresie ciąży i karmienie piersią
- osób cierpiących na zaburzenia funkcjonowania wątroby i jelit
- osób cierpiących na przewlekłe biegunki
- osób starszych
Skutki niedoboru kwasu foliowego
- różnego rodzaju niedokrwistości
- osłabienie, chroniczne zmęczenie
- nerwowość, stany lękowe
- bladość skóry
- zaburzenia pamięci
- depresja, zaburzenia psychiczne
- zaczerwienienie języka
- anemia
- utrata apetytu
➡️Niedobór kwasu foliowego jest szczególnie niebezpieczny dla płodu rozwijającego się w łonie matki. Dlatego kobiety w ciąży przyjmują dodatkowo preparaty zawierające kwas foliowy: w pierwszym trymestrze 800 mg dziennie, w drugim oraz trzecim trymestrze 400 mg dziennie.
➡️Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy jest niewielkie, ale powinien być on codziennie dostarczany.
➡️Wysoka temperatura, światło słoneczne, alkohol oraz leki hormonalne niszczą kwas foliowy.
➡️Duże ilości kwasu foliowego niszczone są w czasie gotowania (warzywa należy gotować krótko, w małej ilości wody)
➡️Osoby starsze i cierpiące na depresję mają braki kwasu foliowego i muszą spożywać większą ilość świeżych warzyw.
Źródło: Zdrowe odżywianie — wydawnictwo literat / Akademia dietetyki