Kutia

Pyszny makowy deser, nie tylko świąteczny, ale także na każdy inny dzień. Mak jest cennym źródłem wapnia, już w 100 g jest 1400 mg tego ważnego budulca kości. Warto spożywać potrawy z makiem w codziennym menu, może być to kasza lub makaron z makiem, sałatka lub ciasto, możemy również dodawać go do naszych śniadań, owsianki lub jaglanki, a nawet posypywać kanapki.

Kutia z mango 😋

Kutia 

Potrzebujemy:

  • 250 g ziarna orkiszu ekologicznego – zboże bez oprysków chemicznych ‼️
  • 80 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów (migdały wcześniej namaczamy, najlepiej zalać migdały wieczorem, a rano wyłuskać ze skórek)
  • 100 g rodzynek
  • Około 200 g maku 
  • 100-150 ml wody przegotowanej lub mleka roślinnego
  • miód — ilość według gustu (ja daję 1 łyżkę)

Przygotowanie:

  • Ziarno zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ziarno przecedzamy, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, studzimy.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 15 minut.
  • Mak parzymy, zalewamy wrzątkiem na około 20 min po tym czasie przecedzamy mak (najlepiej przez materiał, ja używam pieluchy tetrowej).
  • Do kielicha blendera wkładamy mak, wlewamy wodę lub mleko, miksujemy.
  • Do ostudzonego ziarna, dodajemy zmielony mak, sparzone rodzynki, zmielone średnio orzechy i migdały, miód w ilości takiej, jaki odpowiada nam stopień słodkości. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Kutie możemy podawać jako deser, z dodatkiem sezonowych świeżych owoców, z daktylami lub tradycyjnie na świątecznym wigilijnym stole.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked