Obiad w stylu kuchni orientalnej. Szybki i łatwy w przygotowaniu, jedynie co potrzebujemy to dobre i zdrowe składniki. Zaplanuj go wcześniej, aby móc zdobyć zdrowego kurczaka od gospodarza, nie korzystaj z kurczaka marketowego pełnego hormonów i antybiotyków, tylko sobie zaszkodzisz. Zaopatrz się również, w świeżego ananasa, nie z puszki! Ananas w puszcze to wysoko przetworzony produkt nasiąknięty zalewą z cukru i soli.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Potrzebujemy :
- Pierś kurczaka (mięso z bezpiecznego źródła, bez antybiotyków i hormonów) To bardzo ważne! Sklepowy kurczak jest tym nafaszerowany od góry do dołu! NIE PODAWAJ TEGO SWOJEMU DZIECKU!
- Sok z jednej pomarańczy
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 papryka
- 2 cebule
- 1 słoiczek kukurydzy (ekologicznej)
- Ananas świeży ( około 2 garści pokrojonych w słupki)
- Szczypta chili 🌶
- Sól kłodawska i pieprz
- Tłuszcz : Masło klarowane lub olej kokosowy
- Do zagęszczenia sosu: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na rumiano na tłuszczu.
- Do mięsa dodajemy sok z pomarańczy i przecier pomidorowy, zagotowujemy (2 minuty), dodajemy pokrojoną grubo cebule i paprykę w paski, dusimy razem około 7 minut. Następnie do sosu dodajemy ananasa i kukurydzę, szczyptę chili, mieszamy dosmaczamy, zagotowujemy.
- Do kilku łyżek chłodnej wody, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu, w celu zagęszczenia sosu.
- Całość zagotowujemy (1-2 minuty). Dosmaczamy i gotowe!
- Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podajemy z ryżem.