Lekki i pyszny obiadek lub wykwintna kolacja … Krewetki z ryżem carry , proste w przygotowaniu, bardzo smaczne danie, które posmakuje każdemu domownikowi – u mnie na pewno 🙂
Krewetki z ryżem carry
Potrzebujemy :
- Krewetki (najlepiej te duże tygrysie) ilość według uznania
- czosnek 1-2 ząbki
- olej kokosowy
- papryka słodka
- sól i pieprz
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
Ryż
- 1 szklanka ryżu basmati
- Pół łyżeczki carry
- Pół łyżeczki kurkumy
- sól
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Ryż : 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł. - Krewetki płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy około 5-10 min. Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ugotowane krewetki, paprykę czerwoną, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, chwilę razem podsmażamy.
- Do ryżu dodajemy carry, kurkumę, sól i kilka łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego lub innego oleju lub oliwy na zimno tłoczonego , mieszamy.
- Rozkładamy na talerze ryż, na wierzch układamy krewetki.
- Podajemy w towarzystwie zielonych sałatek
- U mnie sałatka- rukola, pomidory, cebulka – skropiamy oliwą z oliwek