Kotlety z ziemniaków i sera

Z serii obiady bezmięsne… 

Kotlety z ziemniaków to szybki i tani obiad, syty i bardzo smaczny, możemy je robić z różnymi dodatkami, świeżymi sałatami, surówkami, zawsze wychodzą pyszne.

Kotlety z ziemniaków i twarogu

Potrzebujemy :

  • Ugotowane ziemniaki (ilość według własnych potrzeb)
  • Twaróg wiejski z mleka ekologicznego.
  • Koperek lub szczypiorek
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 cebule
  • Sól kłodawska i pieprz
  • Tłuszcz do smażenia : smalec, olej rzepakowy tylko produkcji ekologicznej lub masło klarowane.
  • Panierka – 2 łyżki mąki z ciecierzycy i 2 łyżki płatków drożdżowych. Panierką może być również, kasza manna ekologiczna lub mąka ziemniaczana.

Przygotowanie:

  • Cebule kroimy w kostkę i zrumieniamy na tłuszczu.
  • Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy twaróg, cebulę, czosnek, koperek, sól i pieprz, mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Z masy formujemy małe kotlety, panierujemy w panierce, smażymy na rumiano z obu stron.

Idealnie do ziemniaczanych kotletów pasują buraczki z jabłkiem na ciepło.

Kotlety z ziemniaków i sera koziego

Potrzebujemy :

  • Ugotowane ziemniaki (ilość według własnych potrzeb)
  • Ser kozi naturalny (lub feta kozia) – gospodarstwo ekologiczne.
  • Szczypiorek
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól kłodawska i pieprz
  • Masło klarowane lub smalec do smażenia
  • Panierka – 2 łyżki mąki z ciecierzycy i 2 łyżki płatków drożdżowych. Panierką może być również, kasza manna ekologiczna lub mąka ziemniaczana.

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.
  • Cebulę posiekać i usmażyć na złoto.
  • Do miski z ziemniakami dodać usmażoną cebulę, jajko, przeciśnięty czosnek, koperek, sól i pieprz, delikatnie wyrabiamy, formujemy małe kotleciki, obtaczamy w panierce, smażymy chwilę na złoto.

Dlaczego warto jeść ziemniaki ?

  • Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym  źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
  • Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
  • Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż. 
Kotlety z ziemniaków i cebuli



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked