Z serii obiady bezmięsne….
Szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne, kotlety z ciecierzycy jajek i warzyw, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, polane sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym i bukietem świeżych surówek.
Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi około 15 kotlecików)
- Około 350 g ciecierzycy może być ze słoiczka BIO lub świeżo ugotowana.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1-2 ząbek czosnku
- warzywa gotowane np z bulionu (marchew, pietruszka, seler)
- sól i pieprz.
- masło klarowane(lub smalec)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, jajka, gotowane warzywa, czosnek, sól i pieprz, rozdrabniamy na miazgę, dosmaczamy. Masa jest dość lepka, delikatnie mokrą dłonią formujemy kotleciki i układamy na rozgrzanej patelni, ładnie się smażą bez panierki. Jeżeli masa jest za rzadka (a zależy to od ilości warzyw, można dodać 1-2 łyżki mąki)
- Podajemy z surówkami lub sosami.
Dlaczego warto jeść ciecierzycę?
W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka.
- To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.
- Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
- Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
- Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
- Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
- Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość.
- Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy (reguluje prace wszystkich naszych komórek), błonnik (chroni jelita, wspomaga trawienie), witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi, oraz wartościowe minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.