Z serii obiady bezmięsne…Pyszne kotleciki z ciecierzycy i słodkich buraków, smakują rewelacyjnie z surówkami na obiad lub samodzielnie jako przekąska w pracy.
Kotlety z ciecierzycy i buraka
Potrzebujemy:
- 500 g ciecierzycy gotowanej
- 2 buraki gotowane lub pieczone
- 1 duża cebula
- 1 jajko z chowu ekologicznego (jeśli nie możesz jajek, dodaj siemię lniane — zalane wcześniej gorącą wodą — kleik, około 2-3 łyżki).
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili
- Smalec lub olej kokosowy — do smażenia (do smażenia nie używaj tłuszczów roślinnych).
Przygotowanie:
- Ciecierzyce należy przygotować dzień wcześniej. Wieczorem ziarna ciecierzycy zalewamy wodą. Rano, zlewamy wodę z ciecierzycy, nalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę studzimy i miksujemy na gładko.
- Ugotowane buraki ścieramy na średniej tartce.
- Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy na tłuszczu.
- Do zmielonej ciecierzycy dodajemy, starte buraki, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek, jajko, garść szczypiorku, oregano, lubczyk, papryka, chilli, doprawiamy solą.
- Formujemy kotlety, które smażymy na tłuszczu lub w piekarniku, możemy bezpośrednio kłaść na patelnie lub obtaczać w panierce z mąki z ciecierzycy, lub obtaczać w sezamie .
- Gotowe kotlety podajemy z surówkami z kiszonej kapusty.
- U mnie kotleciki z surówką z kiszonej czerwonej kapusty... 😋 Pycha!
A dlaczego warto jeść takie kotleciki ?
Ciecierzyca
W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka.
- To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.
- Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
- Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
- Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
- Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
- Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość.
- Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy (reguluje prace wszystkich naszych komórek), błonnik (chroni jelita, wspomaga trawienie), witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi, oraz wartościowe minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.
Buraki
- Burak to naturalny probiotyk i antyoksydant, bogate źródło witamin z grupy B(witamin (B9 ->kwasu foliowego, B2 i B6) , ponadto witaminy C, A, E, K, i ogromne ilości minerałów – żelaza, potasu, magnezu, wapnia, fosforu, sód, bor, miedź, chlor, cynk, molibden, sód, mangan, kobalt, rubid, lit, cez. Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany a dodatkowo wysoka zawartość błonnika, sprzyja osobom dbającym o linie.
- Swój intensywny kolor zawdzięczają barwnikom, które mają silne działania antyrakowe. Zapobiegają zmianom nowotworowym w zdrowych komórkach , a uszkodzonym przywracają prawidłową konstrukcję.
- Zawierają związki unieszkodliwiające chorobotwórcze drobnoustroje i blokują ich zdolność przylegania do tkanek.
- Dostarczają dużo wspomagającego pracę jelit błonnika. Korzystne działanie buraków odczuwają osoby cierpiące na niewydolność wątroby, której komórki chroni zawarta w burakach betaina. Związek ten pobudza także wydzielanie żółci, razem z aminokwasem metioniną ułatwia odtruwanie wątroby z metali ciężkich.
- Obfitują w kwas foliowy oraz kobalt, które są niezbędne do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Z tego powodu buraki polecane są osobom ze zła morfologią i kobietom w ciąży.
- Występujący w burakach potas obniża ciśnienie tętnicze i reguluje gospodarkę wodną organizmu.