Eliksir zdrowia kobiety — prosty, szybki i maga zdrowy koktajl, jako śniadanie, jako przekąska, jako kolacja…w zasadzie zawsze jest dobra pora, bo jest po prostu pyszny!
Krótko o ich wspaniałości…
Pomarańcze — źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B, P. Ponadto bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń, selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez. Jest to również źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
Banany– Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska. Zawierają dosyć sporo węglowodanów i błonnika oraz witaminy C, witamin z grupy B (głównie B3 i B6 – witamina poprawiająca nastrój), A, E. Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć) żelaza i cynku. Zawiera tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi. Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki. Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. Wysoka ilość
błonnika oczyszcza nam organizm z toksyn.
Dzięki wysokiej zawartości pektyn, należących do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego, szybko dają uczucie sytości, a przy tym obniżają stężenie cholesterolu i glukozy oraz pobudzają jelita do pracy, zapobiegając zaparciom.
Natka pietruszki – bogactwo witamin: A (chroni nasz wzrok) E (witamina piękna- opóźnia starzenie), K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi), B1 (tiamina- odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego), B2 (ryboflawina – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego), B3 – PP.(niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych), B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca), B9 (kwas foliowy-niezbędny do syntezy DNA), witamina C (W 100 g natki jest 160 mg witaminy C, gdzie dzienne zapotrzebowanie wynosi 80 mg). Ponadto zawiera: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także mangan, miedz i cynk.
Korzeń maka zawiera ogółem 70% węglowodanów, w tym 20 proc. błonnika pokarmowego, wszystkie niezbędne aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, które wynoszą aż 70,7%. Witaminy: A, B1, B2, B6, C i E, oraz składników mineralnych – mangan, wapń, żelazo, miedź, potas, sód i cynk.
A co robi dla organizmu:
- odpowiada za budowę mięśni.
- jest doskonałym źródłem energii.
- zwiększa libido i płodność oraz reguluje gospodarką hormonalną w czasie menopauzy
- poprawia koloryt skóry
- zapobiega osteoporozie.
- pomaga radzić sobie ze stresem.
- poprawia nastrój i funkcje poznawcze.
- wspiera układ immunologiczny;
- działa przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie krwi;
- regeneruje organizm.
KOKTAJL Z POMARAŃCZY, BANANA, JABŁKA PIETRUSZKI + KORZEŃ MAKA
Potrzebujemy:
- Sok z jednej pomarańczy
- 1 banan
- 1 jabłko
- Garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka korzenia maka
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do blendera, dodajemy banana, jabłko ze skórką (bez nasionek), pietruszkę i jedną łyżkę korzenia maka. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i gotowe!
2 Comments
Agnieszka 2020-01-05 at 22:00
Wygląda smacznie
Zosia 2020-01-05 at 22:23
A smakuje jeszcze lepiej 🙂