Koktajl mango, banan, jabłko, cytryna

Pyszny, słodziutki koktajl dla małych i dużych 🙂 egzotyczne mango, słodki banan, soczyste jabłko i orzeżwiająca cytryna!

Potrzebujemy:

  • 0,5 mango
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 0,5 cytryny (lub mniej)
  • woda (ilość według gustu)

Przygotowanie:

Wszystkie produkty umieszczamy w blenderze, dolewamy wody (ilość według gustu, miksujemy na gładko.

Krótko o ich wspaniałości…

➡️Mango

  • Mango w 100 g ma 60 kcal.
  • Bogate źródło witamin: witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K.
  • Minerały — cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo oraz błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany, flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo.
  • Mango jest pełne polifenoli (przeciwutleniacze), zawarta w mango mangiferyna, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym a ponadto działa przeciwmiażdżycowo i zapobiega skutkom zaburzenia gospodarki lipidowej.
  • Ma właściwości przeciwpasożytnicze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
  • Działa również przeciwzapalne i przeciwbólowo.
  • Mango wspomaga trawienie (bogate źródło błonnika).
  • Duża ilość witamin A, C, E odmładza cały organizm, daje na zdrową skórę i zdrowe włosy.

➡️Jabłko

  • Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
  • wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
  • Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
  • Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
  • Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
  • Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
  • Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
  • Posiada niski indeks glikemiczny.

➡️Banany

  • Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
  • Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
  • Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
  • Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku. 
  • Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
  • Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
  • Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.

➡️Cytryna 

  • Źródło witaminy C, B, B1, B6, B9, E, 
  • Minerałów: potas, magnez, sód, wapń, żelazo i beta-karoten.
  • Sok z cytryny ma właściwości odkażające i silne właściwości zasadotwórcze, pomagające nam w odkwaszaniu organizmu (polecane picie na czczo wody z cytryną)
  • Zawiera polifenole (przeciwutleniacze) wspomaga leczenie nowotworowe.
  • Zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego,
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich.
  • Zwalcza zgagę.
  • Zawartość witamin wspomaga naszą odporność.
  • Pobudza perystaltykę jelit, poprawia przemianę materii.
  • Uszczelnia naczynia krwionośne i ochrania błony śluzowe, dzięki czemu hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked