Koktajl 🍹 czerwony z cudownego buraka, soczystego jabłka🍏, pysznych truskawek🍓 i słodkiego banana🍌 dodający energii i mocy💪 idealny na drugie śniadanie🤩
Potrzebujemy :
- Burak
- Jabłko 🍏
- Truskawki 🍓
- banan
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- Woda (ilość według gustu)
Przygotowanie :
- Produkty wkładamy do blendera i miksujemy na gładko.
W skrócie o ich wspaniałości…
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Buraki
- Posiadają działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzą ból gardła, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, poprawia trawienie białek i wchłanianie aminokwasów,
- Duża zawartość żelaza, wyciąga ludzi z anemii.
- Redukuje ciśnienie krwi (Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy. - Opóźnia przedwczesny proces starzenia.
- Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych.
- Wzmacnia system immunologiczny.
- Leczy choroby wątroby, nerek.
- Reguluje cholesterol.
- Zapobiega osteoporozie.
- Zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
- Buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego.
- Zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy.
- Poprawiają kondycję włosów i paznokci.
- Oczyszcza organizm poprzez eliminację mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje — blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek. - Obniża poziom cholesterolu,
- Przeciwdziała miażdżycy,
- Hamuje procesy gnilne w jelitach.
- Wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
- Przyśpiesza przemianę materii.
- Wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej.
- Witaminy A, C, E i K, witaminy z grupy B
- Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to aż 528 mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
- Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
- Buraki są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 38 kcal.
Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?
- Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
- Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
- Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
- Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
- Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
- Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
- Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
- Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
- Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
- Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
- Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
- Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
- W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
- Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
- Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
- Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
- Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.