Tradycyjny polski obiad…Knedle to pyszne i proste danie, które możemy przygotować na wiele sposobów z różnymi dodatkami np. mięsem (ale tylko ze sprawdzonego źródła), z warzywami, z pieczarkami czy owocami, do tego polane masłem klarowanym, pesto, sosem owocowym lub orzechowym i obowiązkowo z świeżą surówką…:) W tym daniu bardzo ważne są ziemniaki i mąka, aby pochodziły ze zdrowego źródła, uzyskane bez oprysków chemicznych! Tylko taki posiłek będzie dla nas zdrowy!
Jeżeli nie możemy jeść posiłków z glutenem w składzie, bo np. Jesteśmy uczuleni, mamy dietę, omijamy gluten w posiłkach lub poprostu skończyła nam się mąka 🙂 Na dole jest przepis na knedle bez mąki orkiszowej w wersji bezglutenowej… 😋
Knedle
Knedle: Porcja duża wychodzi z niej około 30-35 knedli, jeżeli potrzebujemy mniej po prostu robimy z połowy produktów np. z 500 g ziemniaków, wtedy będziemy mieli około 15 knedli.
Potrzebujemy:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (od rolnika, bez oprysków)
- 240 g mąki orkiszowej typ 650 ekologicznej !
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jajka wiejskie
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę orkiszową i mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz, wyrabiamy ciasto , nie za długo, tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując kule. Z farszu możemy zrobić gotowe kulki, wtedy sprawniej będzie nam lepić knedle.
- Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
- Podajemy polane roztopionym masłem czosnkowym z ulubionymi surówkami.
Farsz: Mięsny
- Gotowane mięso z kurczaka (u mnie po rosole),
- 1 jajko (lub bez)
- 1 cebula + 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Farsz:
- Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
- Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub rozdrabniamy dokładnie w mikserze. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Upraszczając sobie, możemy wrzucić wszystko do miksera i zmiksować 🙂
Knedle z mięsem:
Knedle w wersji z pieczarkami…
Potrzebujemy: farsz z pieczarek
- 1 kg pieczarek koniecznie świeżych białych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
Przygotowanie farszu:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy cebulę i smażymy na złoto. Pieczarki myjemy, obieramy, i drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki razem dusimy, aż do odparowania wody, dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, lekko miksuje go blenderem.
➡️Propozycja podania… Knedle w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz surówki z kiszonych buraków 😋
Knedle w wersji z truskawkami i sosem truskawkowym …
➡️Farsz :świeże truskawki 🍓
Sos truskawkowy do wyboru:
➡️Truskawki zmiksowane z wiejską pełnotłustą śmietaną (lub jogurtem) i miodem.
➡️ Dojrzały banan zmiksowany z truskawkami i siemieniem lnianym 🙂
Pysznie smakują posypane cynamonem i cukrem kokosowym 🙂 ♥️
Knedle z truskawkami podane z masłem wiejskim, cukrem kokosowym (lub miodem) posypane cynamonem ❤️ 😋
Knedle w wersji bezglutenowej
Potrzebujemy:
- Ugotowane ziemniaki – ilość według potrzeb
- mąka ziemniaczana
- 1-2 jajka – w zależności od ilości ziemniaków
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeszcze lekko ciepłe wkładamy do miski, lub rozkładamy na blacie, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, jedną część z miski wykładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość , ile brakuje ziemniaków, następnie dodajemy z powrotem wyłożone ziemniaki, dodajemy jajko, sól, zagniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, rolujemy, tniemy na małe kawałki. Następnie każdy kawałek nadziewamy farszem, formując okrągłe knedle.
- Gotowe knedle wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyciągamy i układamy na durszlaku.
- Oczywiście możemy użyć dowolnego farszu słonego lub słodkiego, co nam w duszy gra.
- U mnie farsz z mięsa rosołowego (przepis wyżej 👆) i Knedle z bananem 🍌 w sosie jogurtowym. 😋
Knedle z bananem 🍌
Nadzienie : banany
Sos: jogurt naturalny, miód, wanilia
Knedle ze śliwkami
Nadzienie : śliwki
Sos: jogurt naturalny, miód, wanilia, cukier kokosowy, cynamon.