Kluski śląskie kto ich nie lubi 🙂 na słodko lub na słono, do sosu warzywnego , do ryby, polane masełkiem, lub sosem owocowym …mniam…PYCHA!
Aby obiad był zdrowym obiadem, zadbaj o to, aby ziemniaki były z gospodarstwa, gdzie nieużywane są środki chemiczne i opryski, nie zjadajmy trucizny i nie podawajmy jej naszym dzieciom na talerzu.
Prosty i szybki sposób na ziemniaki i szybki ciepły obiad
Potrzebujemy:
- Ugotowane ziemniaki – ilość według potrzeb
- mąka ziemniaczana
- 1-2 żółtka (1 żółtko na 500 g ziemniaków)
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeszcze lekko ciepłe wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, jedną część z miski wykładamy a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, taką ilość , ile brakuje ziemniaków, następnie dodajemy z powrotem wyłożone ziemniaki, dodajemy żółtka ( bez białek, bo ciasto będzie się kleić), sól, zagniatamy ciasto.
- Z ciasta robimy kulki i odciskamy palcem dziurkę. Gotowe kluski wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Kluski możemy polać ciepłym masłem z czosnkiem lub sosem pomidorowym, pysznym sosem owocowym np truskawkowym lub podać z rybą.
- W mojej wersji robiłam z około 750 g ziemniaków i 1 żółtka z czego wychodzi mi około 30 klusek.
Dlaczego warto jeść ziemniaki ?
- Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
- Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
- Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż.
Ziemniaki – witaminy i minerały
Witaminy i minerały ziemniaków gotowanych, bez skórki, bez dodatku soli (w 100 g)
Witamina C | 7.4 mg |
Witamina B1 | 0.098 mg |
Witamina B2 | 0.019 mg |
Witamina B3 | 1.312 mg |
Witamina B6 | 0.269 mg |
Witamina A | 2 IU |
Witamina E | 0.01 mg |
Witamina K | 2.2 µg |
Źródło: USDA
Wartość odżywcza ziemniaków gotowanych, bez skórki, bez dodatku soli
| w 100 g | w 85 g (jednym średnim ziemniaku) |
Wartość energetyczna | 86 kcal | 73 kcal |
Białko | 1.71 g | 1,45 g |
Węglowodany | 20.01 g | 17 g |
Cukry proste | 0.89 g | 0,75 g |
Tłuszcz | 0.10 g | 0,08 g |
Błonnik | 1.8 g | 1,53 g |
Źródło: USDA
Kluski śląskie z pulpetami z dorsza na parze w sosie szpinakowym
Jak zrobić pulpety z dorsza?
Jak zrobić sos szpinakowy ?
Potrzebujemy:
- 1 cebulę
- 1 woreczek szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- śmietanka roślinna gęsta (u mnie z orzechów nerkowca) lub zwierzęca wiejska pełnotłusta.
- Mało klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie:
- Cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmrożony szpinak, zakrywamy pokrywką i dusimy chwilę, aż cały nam ładnie się rozmrozi.
- Następnie dodajemy czosnek, sól i miksujemy razem, dodajemy śmietankę i gotowe. Sos możemy wykorzystać do klusek, ryb lub mięsa.
Zapraszam również na kluski śląskie z sosem warzywnym 😋